Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kvinnor startar eget i Norrtälje

Egenföretagandet domineras dock fortfarande av män. Susanna Andersson, 42, är en som går emot statistiken med egen klädbutik.

Norrtälje kommun ligger i topp bland Sveriges kommuner när det gäller egenföretagare. Men ser man på kvinnornas andel är siffrorna bland de lägsta i Stockholms län. Bara Huddinge och Stockholm har sämre fördelning mellan könen.

Av de drygt 4 000 egenföretagare som fanns registrerade i Norrtälje 2012 kommun, så drevs 1 600 företag av kvinnor. Det visar en undersökning som Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) har gjort.

Rapporten, som har undersökt ekonomisk jämställdhet i kommunen, visar att skillnaderna mellan män och kvinnor har varit relativt konstanta över tid.

– Det finns inte anledning att tro att det skulle skett en märkbar förändring under de senaste två åren, säger Gustav Sillfors, statistiker på RKA.

– Många småföretag finns fortfarande inom traditionellt mansdominerade branscher som byggnad, el och anläggning. Kvinnor jobbar istället med tjänster inom handel och vård och det tar lång tid att ändra en sådan företagsstruktur, säger Per Nordenstam, kommundirektör i Norrtälje.

Trots att männen totalt sett dominerar på företagsmarknaden så är det fler kvinnor som startar nya företag och så har de sett ut de senaste fem åren. Lena Norrman, rådgivare på Nyföretagarcentrum i Norrtälje, säger att 60 procent av hennes klienter är kvinnor. Men det betyder inte att kvinnorna har kommit ikapp, påpekar hon.

Varför ser det ut så här?

– Det är svårt att säga, men generellt så är kvinnor försiktigare och har kanske lite längre startsträcka, men därmed inte sagt att det går sämre när de väl startat upp.

Har du några tips till kvinnliga företagare?

– Ha alltid en plan B och gör en ordentlig marknadsundersökning. Det är inte lätt att starta ett företag, det tar ett tag att hitta kunder och att få saker och ting i rullning.

Vad skulle kunna göra det lättare för kvinnor att starta företag?

– Jag tycker vi är ganska duktiga i kommunen på att stötta egenföretagare men kanske skulle man kunna jobba mer i skolan med de här frågorna.

Susanna Andersson, 42, tycker att det var ganska lätt att starta eget företag men menar att det jobbiga var allt pappersarbete. Susanna driver nystartade klädbutiken Hallonsoda i Norrtälje centrum och hittills har försäljningen gått bra.

– I januari är det alltid lite tuffare inom handel men försäljningen i december var helt fantastisk, det vart bättre än jag kunnat ana.

Vilket råd vill du ge kvinnor som vill starta eget?

– Våga och tro på det du gör. Kvinnor är skitstarka, annars hade vi inte fött barn.

Statistik

Andel egenföretagare:

Norrtälje kommun:

Män: 70 %

Kvinnor: 30 %

Stockholms kommun:

Män: 65 %

Kvinnor: 35 %

Vallentuna kommun:

Män: 68 %

Kvinnor: 32 %

Österåkers kommun:

Män: 66 %

Kvinnor: 34 %

Täby kommun:

Män: 64 %

Kvinnor: 36 %

Danderyds kommun:

Män: 58 %

Kvinnor: 42 %

Källa: SCB

Enligt en avhandling vid Linnéuniversitetet är det bland annat en könssegregerad arbetsmarknad som gör att färre kvinnor än män startar eget företag.