Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hyresrätter måste byggas

En egen lägenhet bör vara en grundläggande rättighet för alla. Så är det inte i dag. Det byggs för lite och det byggs för dyrt.

Kötider på fem år eller mer för en hyresrätt gör det svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Höga hyror gör det svårt för många pensionärer, ensamstående föräldrar, barnfamiljer och unga att ha råd med ett boende som motsvarar deras behov.

Visst byggs det bostäder i Norrtälje, massor. Men för vem? Det mesta (nästan allt) som byggs i kommunen i dag är bostadsrätter som kräver att den som vill bo där kan lägga en egeninsats på 15 procent, vilket gör 225 000-450 000 kronor. Resten ska lånas. Till det kommer en avgift på mellan 3 000 och 10 000.

Både internationell och svensk forskning visar att hyresrätten är den boendeform som fungerar bäst för dagens rörliga arbetsmarknad. Viljan och möjligheten att flytta till en annan ort för nytt arbete eller av andra skäl är störst bland de som bor i hyresrätt. Vem vill eller kan köpa en bostadsrätt för två miljoner för att prova på ett nytt jobb på annan ort? Forskningen visar dessutom att på det sätt arbetsmarknaden fungerar i dag hotas både tillväxt och utveckling, samt hindrar människors möjlighet att flytta dit jobben finns, genom bristen på hyresrätter.

Vi från Hyresgästföreningen i Norrtälje menar att kommunen måste ta ett större ansvar för byggandet av hyresrätter genom stimulans till byggherrarna. Att upplåta eller överlåta eller sälja mark för byggande av hyresrätter till bra pris, samt att sänka kostnaderna för planering och projektering, anslutningsavgifter och taxor för byggbolag som vill bygga hyresrätter, är exempel på sådana stimulansåtgärder. Detta skulle medföra lägre produktionskostnader vilket ger lägre hyror.

Kommunen har, enligt lag, ett bostadsförsörjningsansvar vilket innebär att man ska se till att alla kommuninvånare, nuvarande och presumtiva, ska ges rätt till en god bostad till ett rimligt pris. En kommunal bostadsförmedling skulle ge de bostadssökande en överblick över utbudet. Byggherrar och fastighetsförvaltare skulle få information om efterfrågan.

Vi i Hyresgästföreningen i Norrtälje vill inte bara bygga bostäder – vi vill bygga ett hållbart samhälle. Vi vill att våra gemensamma resurser fördelas så att inte bara centralorten utan hela kommunen utvecklas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel