Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hoppar av Centerpartiet

Är missnöjda med ledningen inom partiet.

Det har stormat i Centerpartiet under en längre tid. Flera medlemmar har kritiserat gruppledaren Berit Jansson och andra ledande centerpartister för att vara för lydiga mot Moderaterna. Förra veckan skrev NT om att Robert Johansson, som tidigare var ledamot i barn- och skolnämnden, också lämnar partiet. NT har träffat de tre före detta medlemmarna som vill berätta om skälen för avhoppen.

– Mitt beslut har mognat fram det senaste halvåret. Partiledningen har inte gått takt med medlemmarna. Vi har varit överens om saker på möten och sedan har det blivit tvärtom. Då är det lika bra att hoppa av, säger Håkan Stolt.

Det som upprört Stolt, Christer Johansson och Robert Johansson är att partiet gått med på en skattesänkning samtidigt som det, enligt deras mening, inte kan säkerställas att skolan får mer pengar.

– Vi har inte den ledning vi behöver, säger Robert Johansson.

– Nej, vi har inte fått igenom något, vi har tagit igenom det. Moderaterna har inte varit med på tåget alls, men Centerns partiledning går ändå Moderaterna till mötes, säger Håkan Stolt.

Stolt menar att det är en inre krets som styr och ställer och att medlemmarna står utanför. Det är inte bara Berit Jansson som pekas ut, även Bengt Ericsson och andra som sitter i kommunfullmäktige.

– Partiet har blivit odemokratiskt på något sätt, säger Håkan Stolt.

Robert Johansson menar att partiet inte lytt den egna utvärderingen efter valet 2010 då C minskade med ett mandat.

– Utvärderingen sa att vi måste bli ett tydligare parti och fjärma oss från Moderaterna. Utöver det borgerliga 27-punktsprogrammet ska vi driva egen politik. Centern har inte utnyttjat sina sju mandat.

– Vi för ingen offensiv politik. Vi märks inte när det gäller näringsliv, bostadsbyggande eller miljö, säger Håkan Stolt.

– Vi låter Moderaterna ro båten, säger Christer Johansson.

Gruppledaren Berit Jansson ställer sig frågande till kritiken.

– Ingår man i ett borgeligt samarbete så gör man. Jag anser att vi driver centerpolitik, likt centern driver riks.

Enligt Berit Jansson har missnöjet inte märkts.

– Ingen av dessa herrar har reserverat sig mot de beslut som har tagits, säger hon.

Det tre smider nu planer på att fortsätta sitt engagemang i något som kan bli ett nytt parti. De vill inte säga så mycket om detta än.

– Vi måste känna att det finns Centerfrågor innan vi kan engagera oss fullt ut, säger Robert Johansson.