Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hästar får diabetes

Antalet fall där hästar drabbas av välfärdssjukdomar blir allt fler.

Annons

I Norrtälje finns det, enligt kommunen, omkring 4 000 hästar. Fler och fler av hästarna drabbas av välfärdssjukdomar som diabetes, övervikt, högt blodtryck och fång, rapporterar Ekot på Sveriges Radio. Ekvint metabolt syndrom (EMS) är ett förstadium till diabetes som innebär att hästen har nedsatt insulinkänslighet.

Robert Winberg är hästveterinär i Roslagen. Han ser en ökning av antalet hästar som drabbas av så kallade välfärdssjukdomar.

– Insulinresistens kommer från att hästen har för höga insulinnivåer i blodet i förhållande till arbetet den utför. I stället för att energin transporteras in i cellen så lagras den som fett. Det fungerar precis som hos människor, säger Robert Winberg.

Han menar att den höga nivån insulin kommer av för höga nivåer ”lättlösliga kolhydrater” – vilket kan leda till att hästen drabbas av fång.

– Fram till för omkring 10-20 år sedan var uppfattningen att fång bara drabbade ponnyhästar på sommarbete, alltså att det var betesrelaterat. Nu ser man att det drabbar alla raser året runt.

Är det allvarligt?

– En långt gången fång är väldigt allvarlig. Hästen blir halt och får väldigt ont. Ger fången inte med sig kan man bli tvungen att avliva hästen.

Enligt uppgift till SR Ekot drabbas omkring 15 hästar av fång – varje dag. Robert Winberg bekräftar bilden.

– Jag skulle inte säga att fler hästar drabbas, men när diagnosmöjligheterna ökar så ökar också antalet konstaterade fall, säger han.

Men fång som inte har gått för långt går att bromsa upp.

– Man kan hjälpa hästen med antiinflammatoriska läkemedel och få hästen att använda sin hov på rätt sätt. Man säger att så lite tryck som möjligt mot hoven är det bästa för en fånghov.

Hur vet man om en häst är i farozonen?

– Vid mankammen och över rygg och rumpa lagras fettet hos hästen, där syns det. Visar hästen dessutom tecken på fång så kan det vara EMS.

Enligt Robert Winberg drabbar välfärdssjukdomarna hästar som ”har det för bra”.

– De får för mycket energi och fel slags kolhydrater i foderstaten i jämförelse med vad de gör av med. Det är ett samhällsfenomen, man stoppar i sig snabba kolhydrater och gör likadant med djuren. Det finns nog en ambition bland hästägarna att göra rätt, men man tänker nog inte på att hästen kan bli sjuk.

Och som hästägare finns det någonting att göra för att hästen inte ska drabbas av EMS.

– Balansera upp foderstaten i förhållande till arbetet hästen utför. Det är nästan bara hobbyhästar som får fång och många skulle kunna motionera mycket mer, säger Robert Winberg.