Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler fick priser på Albert Engströmdagen

I den soldränkta trädgården utanför Engströmgården i Grisslehamn delade Albert Engström Sällskapet ut inte mindre än tre pris under lördagen. Nytt för i år är ett ungdomspris som tilldelas en pristagare som är upp till 30-årsåldern.

Albert Engströmpriset tilldelades i år Gunilla Dahlgren för hennes arbete med karaktären ”Lilla Fruntimret”. Det är 30-årsjubileum för ”Lilla Fruntimret” i år och Gunilla Dahlgren var mycket glad då hon tog emot priset på verandan till Engströmgården.

− Det känns magiskt att få pris för de enkla grejer jag gör, säger hon.

Gunilla Dahlgren är uppvuxen med Engströms historier och bjöd i sitt tacktal på en inblick i vad hans verk har betytt för henne. Årets ungdomspristagare Lina Neidestam, som bland annat tecknar serien Zelda, berättar att hon inte har läst så mycket av Engström.

− Men jag älskar hans teckningsstil, säger Lina Neidestam.

Däremot har hon läst mycket av Gunilla Dahlgren som är en av hennes förebilder. Hon tycker att det var roligt att Engström Sällskapet kom att tänka på henne när de skulle dela ut ungdomspriset för första gången. Samtidigt tycker hon inte att det var helt oväntat.

− Jag kan känna igen det spretiga och aggressiva i Zelda. Jag förstår varför man gjorde kopplingen, säger Lina Neidestam.

Roffen Engström som är barnbarn till Albert Engström och ordförande i Albert Engström Sällskapet var mycket nöjd med valet av årets ungdomspristagare.

− Hon är ett så jävla bra stjärnskott, säger Roffen Engström.

Lina Neidestam berättar att det är hedersamt och mycket betydelsefullt att vinna ett pris som detta.

− Jag känner mig smickrad. Det ger ork att kämpa vidare och så är det snyggt i CVt och Wikipedia-artikeln, säger Lina Neidestam.

Ungdomspriset kommer från och med i år att delas ut vartannat år till en kvinna, vartannat år till en man.

− Det ligger i Alberts anda att upptäcka och lyfta fram nya talanger, säger Roffen Engström.

Mångsysslaren och Norrtäljeprofilen Michael Blum var dagens konferencier. Han bjöd på både sång och historier ackompanjerat av Jörgen Toresson med orkester.

Efter de första två prisutdelningarna tog Roffen Engström till orda och berättade att de i år delar ut ett hederspris till en person som med envishet bidrar till att får ut Albert Engströms verk till en bred publik.

När han tillkännagav att det priset tilldelades Michael Blum utbrast ett jubel från publiken. Många blev glatt överraskade inte minst Michael Blum själv som inte hade en aning om detta.

− Det är så roligt! Jag är totalt överraskad, säger Michael Blum.