Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler fångar med adhd ska få behandling

30 procent av fångarna på svenska anstalter uppskattas ha diagnosen adhd men få av dem får behandling.På Norrtäljeanstalten arbetar man hårt för att fler ska kunna behandlas.

Annons

Adhd-projektet på Norrtäljeanstalten mellan åren 2007 och 2010 blev en framgång. Då behandlades 30 långtidsdömda fångar för adhd, attention deficit hyperactivity-disorder. 

Resultat visade en tydlig förbättring hos klienterna som bland annat blev lugnare, fick bättre minne och började studera.

– Vi såg en stor skillnad redan efter några dagar och det var fantastiskt kul, säger Martin Folkesson, kriminalvårdsinspektör vid Norrtäljeanstalten.

Sedan projektet avslutades 2010 har Kriminalvården gjort flera utvärderingar.

Och nu arbetar Norrtäljeanstalten med att skräddarsy behandlingsplaner för de fångar som har adhd-diagnos.

– Det är viktigt att se vad vi kan göra för klienterna med den här problematiken, säger Ann-Christine Samuelsson, psykolog vid Norrtäljeanstalten.

En rapport från kriminalvården visar att 1 840 intagna på svenska anstalter visar tecken på adhd men endast 240 får behandling.

– Det är en resursfråga men vi arbetar på olika håll för att kunna utreda fler intagna och få in adhd-behandlingen i den vanliga behandlingsplanen, säger Anders Ekström, kriminalvårdsinspektör vid Norrtäljeanstalten