Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler anmälda brott i Norrtälje förra året

I fjol anmäldes nästan 700 fler brott i Norrtälje kommun jämfört med år 2012. En av brottskategorierna som ökat mest i Norrtälje är tillgreppsbrott.

Annons

År 2013 anmäldes 8 964 brott i kommunen, enligt statistik från polisen i Norrtälje. Det är 663 fler anmälda brott jämfört med året innan då det anmäldes 8 301 brott.

Lars Wallberg är närpolischef i Norrtälje.

Märker ni av att antalet anmälda brott har ökat?

– Nej, det kan jag inte säga att vi gör.

En av brottskategorierna som ökat mest i Norrtälje är tillgreppsbrott.

– Det kan vara allt möjligt, som stölder av bilar, cykel eller moped, säger Lars Wallberg.

Skadegörelse är en av de brottskategorier som minskat i Norrtälje – men ökat i hela landet. Även antalet bedrägeribrott som anmäldes förra året är färre än år 2012.

– Det är ju bra att de sjunker i dagens läge med tanke på internet.

I orterna Norrtälje och Hallstavik har brottsanmälningarna minskat. Samtidigt har de ökat markant i Rimbo. Enligt polisen kan orsaken till att antalet anmälningar skiljer sig över åren vara relaterad till vilka personer som vistas i området.

– Om man till exempel följer de fyra mest kriminella och de sitter inne ett år, så kan man se att siffrorna sjunker. I bland flyttar de och då kan det bli lugnare i området. Det skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vad som händer i området, säger Lars Wallberg.

Ann-Christin Sigfridsson är gruppchef vid närpoliskontoret i Rimbo. Varför antalet brott i Rimbo har mer än fördubblats vet hon inte.

– Det kan vara många faktorer. Oftast beror det på anmälningsbenägenheten. Man blir kanske av med saker när man inte är hemma och det är grejer man vill ha ersättning för, då upptäcker man att man måste polisanmäla stölden. Sedan kan det bero på att vi är mer närvarande vissa tider på dygnet, säger Ann-Christin Sigfridsson.

Hon menar att tillgreppsbrott är svåra att lösa.

– Det kan ju vara att någon går och stjäl vinterdäck på tomten. Det är sällan man har vittnen och det är svårt att hitta gärningsmannen.

I hela landet anmäldes 1,39 miljoner brott i fjol, vilket är en minskning med en procent jämfört med år 2012, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Det är en väldigt liten minskning om man jämför med tidigare år, säger Pauli Mörk, statistiker på Brå.

Av de brottskategorier som Brå tittat på minskar vissa mer än andra.

– Skadegörelsebrott är de som minskar mest med sju procent, säger Pauli Mörk.

Samtidigt visar siffror från Brås nationella trygghetsundersökning att färre och färre känner sig otrygga när de vistas utomhus kvällstid. År 2006 uppgav 24 procent av befolkningen i Stockholms län att de kände sig mycket eller ganska otrygga eller till och med avstod helt från att gå ut kvällstid. År 2013 hade siffran sjunkit till 17 procent.