Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler ambulanser till kommunen

Inom Stockholms län finns totalt 70 ambulanser. SOS Alarm sköter prioritering - och dirigering av alla ambulanser i länet på uppdrag av landstinget.

Annons

Sedan flera år tillbaka tillämpas det som kallas ”gränslös dirigering” av ambulanserna i Stockholms län. Det betyder att ambulanserna i länet har sina respektive fasta utgångspunkter men ska flyttas runt på direktiv från SOS Alarm beroende på behov. Det fungerar, som vi tidigare kunnat läsa i Norrtelje Tidning, inte alltid bra i praktiken.

I Norrtälje kommun finns tre ambulanser och en befolkning på 57 000 personer som tredubblas varje sommar. Då antalet ambulanser i länet för några år sedan utökades med tio bilar placerades ingen av dessa i Norrtälje kommun. När de två ambulanser som är stationerade vid Norrtälje sjukhus åker ut på larm dirigerar SOS Alarm ofta ner ambulansen som är stationerad i Hallstavik till Unungehöjden eller Söderbykarl för att stå i beredskap. Den ”gränslösa dirigeringen” innebär att Norrtäljeambulanser kan bli kvar i Stockholm på flera uppdrag och ibland finns bara Hallstaviksambulansen som står i beredskap i Söderbykarl i hela kommunen.

När ambulansen åker ut på larm från Hallstavik händer det också sällan att SOS Alarm dirigerar upp någon bil från någon annan del av länet för att stå i beredskap på motsvarande sätt norr om Norrtälje. Orsaken brukar anges vara att det inte finns några bilar att tillgå. Ibland skickas en bil till Roslagsstoppet på pass, men detta är långt från de nordligaste delarna av länet.

Så de timmar ambulansen är upptagen på jobb kan det vara tomt på ambulanser i hela norra Roslagen. Detta inträffar i stort sett några timmar varje dygn. I slutet på förra året drabbade det en patient i Skebo som fick vänta 23 minuter på ambulans eftersom ingen bil dirigerats att stå på pass norr om Norrtälje då den andra ambulansen var upptagen. Patienten dog senare och det är inte helt klart att händelsen hade slutat så illa om ambulansen kunnat vara där på halva tiden.

Antalet ambulanser i Norrtälje kommun har inte utökats trots att kommunen vuxit och det blivit betydligt mer att göra. Antalet ambulanser baseras på antal fastboende, vilket ger en skev fördelning då Norrtälje kommun tredubblas under sommaren och säsongen då människor vistas i sina fritidshus tenderar att bli längre och längre.

Norrtälje kommun har en gammal befolkning, betydligt äldre än stora delar av övriga Stockholms län. Detta, samt att avstånden är längre och möjligheterna att ta sig fram snabbt är begränsade, bör också ha betydelse då ambulansers placering planeras.

De tre ambulanser som är stationerade i Norrtälje kommun kör i snitt sju patienter per bil och dygn. Det finns också tillgång till helikopter, men det är inte alla dagar som helikoptern kan lyfta på grund av väderförhållanden.

Vänsterpartiet anser att:

• Antalet ambulanser i länet inte är tillräckligt.

• Det inte är rimligt att länet norr om Norrtälje (dryga fem mil till norra länsgränsen från Norrtälje stad) kan vara utan ambulans så lång tid som ett par timmar per dag.

• Det behövs en översyn av systemet med gränslös dirigering.

Imorgon är det årets första fullmäktigemöte i Stockholms läns landsting. Vi lägger då en interpellation till ansvarigt sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött (M) i frågan och ber henne svara på om hon tycker annorlunda eller om hon håller med och i så fall vill göra något åt saken.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel