Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flaggar för ökad smuggling

Finansminister Anders Borg (M) har föreslagit höjd skatt på alkohol och tobak. Samtidigt ska tullverksamheten i Kapellskär läggas ned. Detta möts av kritik.

Nästa lördag stänger Tullverket sin klareringsexpedition i Kapellskär.

Enligt chefen för Tullverkets kompetenscentrum klarering, Birgitta Hylten-Cavallius, klarar allt fler företag klarering av gods själva.

Förra veckan presenterade finansminister Anders Borg vårbudgeten. Den innehåller förslag på höjda skatter på alkohol och tobak.

Riksdagsledamoten Tommy Waidelich (S) uttrycker nu kritik och oro för att smugglingen kommer att öka vid gränserna. Inte minst via Kapellskärs hamn.

I en interpellation och en skriftlig fråga till finansministern undrar Waidelich hur Borg tagit med uppgifter om ökat tryck på gränsskyddet samt minskad bemanning i sin bedömning. Enligt Waidelich ska tullen bantas med 200 personer de kommande två åren.

Waidelich anser det ogenomtänkt att höja skatterna när experter menar att det leder till ökad smuggling.

– Tullens frånvaro öppnar för ökad införsel av illegala droger och stora mängder alkohol och cigaretter, skriver Waidelich.

Han vill ha svar på om Anders Borg kommer att föra en dialog med Tullverket kring tullen i Kapellskär samt hur finansministern kommer att förhindra en ökad inströmning av narkotika, alkohol och cigaretter.