Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjordnorge - som gjort för äventyr

Det norska fjordlandet bjuder på fantastisk natur. Men det är inte bara synintrycken av fjordar och berg som lockar. Här finns också en rad riktiga äventyr - både för den smått harige och våghalsen.

Annons

Berget vi klättrar på är i stort sett lodrätt. De som törs titta ned ser ut över det stora vattenkraftverket, som är skälet till att det finns flera fabriker här i smala Sørfjorden. Fjorden mynnar sedan ut i den långt större Hardangerfjorden.

Kraftverket byggdes 1905 och klätterleden följer samma rutt som de svenska vattenrallarna tog när de byggde de stora rörledningar som förde vatten från fjällsjöarna till turbinerna. Nya rör går nu inne i berget till ett annat kraftverk som producerar mycket mer el medan den gamla anläggningen blivit museum.

- Innan vi ger oss ut på den brantaste delen av berget måste alla ta sig med rep ned för det där 30 meter höga stupet. Klarar man det brukar resten av klättringen gå fint. Det är max en på hundra som inte fortsätter, säger vår guide Jostein Soldal som haft både pensionärer och barn i sina grupper längs den via ferrata som vi nu följer 400 meter ovan fjorden.

Stolta amatörer

En via ferrata är en klätterled med fasta förankringar som vajrar och fotsteg, vilket gör att även vi som inte ser oss som klättrare trivs här på stupet. Efteråt är vi alla märkbart stolta över vår prestation.

Ungefär 15 mil längre söderut - fågelvägen, för i fjordlandet är bilvägen alltid mycket längre trots alla nya tunnlar och broar - ligger Preikestolen, den berömda klippan 604 meter ovan Lysefjorden.

Vi vandrar upp till den i uselt väder, något vi inte förberett oss för - paraply räcker inte när regnet vräker ned. Vi blir minst sagt påminda om att man alltid bör vara redo för väderomslag om man är ute i den här naturen. Väl uppe - den ganska ansträngande vandringen tar ungefär en timme - ser vi bara några få meter över kanten. Av den underbara utsikten blir det inget.

Nära naturen

Vädret skiftar rejält även under den härliga kajaktur med övernattning som vi vid ett annat tillfälle gör från Flåm längst in i Aurangerfjorden till Gudvangen i Nærøyfjorden. En sagolik trakt som fått världsarvsstatus.

I en kajak känns naturen verkligen nära: regndroppar som möter fjordvatten, sälar som nyfiket tittar upp, ebb och flod som påverkar paddlingen fast vi är drygt 25 mil från havet. Vid vattenfallens kaskader och de storslagna branta bergen ser vi havsörn och förundras över bondgårdarna där ingen borde kunna bo och bergssidor som solen faktiskt aldrig når.

Till Flåm kommer många kryssningsfartyg. Orten är berömd för sin spektakulära järnväg som går till Myrdal, 866 meter upp på högfjället. När det är försommar i Flåm finns det ännu snö i Myrdal och ännu mer vit fjällnatur väntar då om man fortsätter med tåget från Bergen över Hardangervidda mot Oslo.

Tågresan upp från Flåm är häftig, men mountainbiketuren ned igen är ännu häftigare. Man behöver inte ha egen cykel, hyr den i stället i Flåm och ta den på tåget. Trots högfjällsnaturen är det bara den första biten som är trixig och då kan man leda hojen om stupen känns för nära. Längre ned är det en ren njutning att susa mot fjorden längs den strida älven.

Krympande glaciärer

Det norska fjordlandskapet har bildats av glaciärer. Dessa krymper nu på grund av klimatet. Men än är de en mäktig syn när man tar en guidad tur över isvidderna. Vi har testat på flera ställen. En rätt lätt men ändå spännande vandring går över Folgefonnaglaciären på 1 400 meters höjd mellan Hardangerfjorden och Sørfjorden.

Vi är två replag som utrustas med stegjärn, hjälm och isyxor. Sprickorna vi tar oss över kan vara 30 meter djupa och de brunnar som smältvattnet skapat leder 480 meter rakt genom isen ned till urberget.

- Välkommen till mitt kontor, säger vår guide, Åsmund Bakke när vi kommer fram till det stora isfallet. Snart klättrar vi alla med hjälp av yxor och stegjärn på blåskimrande is. Tänk att äppelträden just då blommar nere i dalen.

Fakta/Norska fjordlandet

Allmänt

Det finns fjordar längs nästan hela den norska kusten. Men den mest spektakulära naturen hittar man i Fjordnorge, mellan Stavanger och Trondheim.

Valuta

1 norsk krona = 1,12 svensk.

Prisnivå

Ungefär 25 procent över den svenska. Bor man i stugor eller hyr rum privat kan man hålla ned utgifterna liksom om man låter bli alkohol, som är väldigt dyrt här.

Säsong

Den härligaste tiden är april - september.

Resa dit

SAS, Norwegian och Finnair flyger alla direkt till Bergen från Stockholm. I andra fall krävs byte i Oslo, som nås med flyg från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Visby. Från Oslo kan man flyga till en rad orter i Fjordnorge. Med bil är det 79 mil till Bergen från Göteborg och 102 från Stockholm. Sträckan Sundsvall - Trondheim är 45 mil. Trondheim kan nås med tåg från Sverige liksom Bergen, men då med byte i Oslo. Hurtigrutbåtarna går varje dag längs kusten mellan Bergen och Kirkenes och det går utmärkt att åka kortare sträckor.

Fler äventyr i Norska fjordlandet

+Basejumping

Många anser att Norge erbjuder världens bästa basejumping - fallskärmshopp från fast mark. De olagliga hoppen från Trollveggen är ökända, men på flera håll finns lika hisnande lagliga alternativ - för den som törs.

+Vandra runt storstan

Bergen, Norges näst största stad, ligger vackert mellan havsskärgård och berg. Perfekt för coolt stadsliv i kombo med naturutmaningar. Den hurtige tar alla sju fjällen runt stan på samma tur. Eller så nöjer man sig med bergbanan från centrum upp till Fløyen, 320 meter över havet, varifrån man lätt kommer ut på fjället eller bara promenerar ned igen.

+Forsränning

Voss, 10 mil från Bergen är Norges främsta äventyrssportcentrum. Sommartid lockar bland annat häftig forsränning i strida älvar, men det finns snälla familjealternativ också.

+Fiska i älvar och ute på havet

Åk på en organiserad fisketur på havet där jättetorskar hugger eller fiska lax i älvarna på egen hand - då krävs så klart fiskekort.

+Skidåkning i fjordarna

En udda skidaktivitet är sommarskidåkningen på Folgefonnaglaciären.Svenska Farr65rerbjuder detta i kombination med segling i fjordarna. Vintertid finns andra företag som har båturer där man bär skidorna från fjorden till högfjället för att sedan åka utför tillbaka till båten igen.

+Längre fjällturer

Norge har ett bra system av markerade fjälleder och gott om fjällstugor för övernattning. Att vandra är ett billigt sätt att uppleva det bästa av Fjordnorge (om man har utrustning redan, för den kan ju vara dyr). Visit Norway har förslag både korta och långa turer.