Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärrvärmetaxan höjs kraftigt

Fjärrvärmekunder rasar mot kraftiga prishöjningar.– Det skrämmer bort personer och företag som vill flytta till kommunen, säger Martin Hagman, vd för fastighetsbolaget Riflex i Rimbo.

Martin Hagman står utanför Familjens hus, en av de fastigheter Riflex äger i Norrtälje.Byggnaden drabbas hårt av Norrtälje Energis nya taxa för fjärrvärmen. Höjningen blir 25 procent enligt den prognos som kommunens energibolag tagit fram.

De nya priserna börjar gälla från årsskiftet och har precis presenterats för fjärrvärmeanvändarna i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik. Totalt handlar det om 840 kunder, allt från enskilda villaägare till kommersiella lokaler, skolor och hyresvärdar i flerfamiljshus.

Den nya beräkningsmodellen bygger på den faktiska förbrukningen. Fjärravläsare likt dem som placerats ut för elförbrukningen gör det möjligt att se det exakta uttaget.

Det gör en del till vinnare och andra till förlorare, enligt Norrtälje Energi.

– Tidigare har kollektivet fått sponsra dem som har en hög och ojämn förbrukning med kraftiga toppar, säger Christer Toftgård, chef för plan och projekt på Norrtälje Energi.

Riflex och Centrumfastigheter i Norrtälje, två av kommunens största fastighetsbolag, tillhör förlorarna.

– Vi har nio fastigheter som värms upp med enbart fjärrvärme. Ingen får sänkt taxa, den genomsnittliga höjningen ligger kring nio procent, säger Martin Hagman.

– Våra höjningar ligger på samma nivå med toppar på 30 procent. Det är extrema och orimliga höjningar. Det är ju inte så att energibolaget inte har höjt priserna tidigare år, säger Magnus Fagerström, vd för Centrumfastigheter.

Förra året räknades fjärrvärmetaxan upp 3,3 procent. Den årliga ökningen för 2014 hamnar också på ett par procent och ligger inbakad i den nya prismodellen, enligt Christer Toftgård.

– Men de exakta kostnaderna ser vi först i efterhand, säger han.

Prognoserna som energibolaget skickat ut till kunderna bygger på tidigare års förbrukning.

Höjningarna slår hårt mot Riflex som räknar med en smäll på nära en halv miljon kronor.

– I slutändan blir det hyresgästerna som får betala, säger Martin Hagman.

Norrtälje Energi råder kunderna att undvika stora värmepåslag tidiga morgnar då effektuttaget är störst och fjärrvärmen dyrast.

Det är lättare sagt än gjort för skolor och företag som drar i gång verksamheten tidigt på dagen, anser Magnus Fagerström.

– Skolor, vårdhem och andra kommunala lokaler får kraftigt höjda kostnader, säger han. Det är märkligt att det inte förts diskussioner kring detta. Vad tycker politikerna?

Både Magnus Fagerström och Martin Hagman känner sig snärjda.

– Norrtälje Energi har ju monopol på fjärrvärme. Det finns inget vi kan göra, säger Fagerström.

– Jag är glad att vi har tackat nej till fjärrvärme i många fall. 40 procent av våra fastigheter har bergvärme, säger Hagman.