Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fixa barnkalaset - roligt och enkelt

Har ditt barn hamnat i kalas-åldern? Familjeliv guidar dig till presenter, planering samt vett och etikett.

När det var och varannan vecka dimper ner pigga inbjudningar i brevlådan, ja då vet du att ditt barn har hamnat i kalasåldern. Ett annat tecken är att nedräkningen till det egna kalaset börjar något halvår före födelsedagen. Partyt med kompisarna är plötsligt minst lika viktig som julafton.

Som förälder kan man känna en viss stress inför uppgiften att underhålla en grupp sjövilda förskolebarn. Man behöver förstås inte bjuda hela gruppen, men väljer man ut några få kompisar gäller det att göra det på rätt sätt.

– Kalasbarnet kanske kan tycka att någon har varit dum och därför inte ska få komma. Men det gäller att inte exkludera någon på individnivå – många väljer exempelvis att bjuda in alla i en viss åldersgrupp. Om man inte bjuder hela förskolegruppen ska man också tänka på att posta inbjudningarna istället för att lägga dem på barnens hyllor i hallen, säger Mia Althoff, grundare till sajten Kalasdags.se.

Presenter är förstås ett viktigt inslag på barnkalaset. I en omröstning på Familjeliv svarade över hälften att de lägger max hundra kronor på presenter till kompisarna. En fjärdedel svarade att de har en gräns på 150 kronor.

– Det blir lätt mycket pengar om det är många kalas. Men det kan vara svårt att hitta något vettigt som inte kostar så mycket. Om man känner de andra föräldrarna kan man föreslå att gå ihop några stycken om en lite större present, tycker Mia Althoff.

När det är dags att själv ordna kalas är det bra att göra upp en ungefärlig planering. Om man bryter ner kalaset i kvartar får man bra koll på hur mycket man hinner med, menar Mia Althoff. Få kalasaktiviteter tar nämligen mer än femton minuter, om det så handlar om att äta tårta eller leka björnen sover. De sista två kvartarna brukar passa bra till fiskdamm och fri lek. Däremellan kan man försöka få till några uppstyrda lekar.

– Fråga gärna på förskolan vad de leker på samlingen, så att barnen känner igen lekarna på kalaset. Man kan förstås introducera en ny lek, men det är lätt att barnen tappar intresset när man förklarar den. Då är det bra att ha ett alternativ som de redan kan.

Pysselaktiviteter passar bäst för mindre grupper eftersom det kräver att de vuxna hjälper barnen. Men ett pyssel som funkar bra även på det stora kalaset är att låta barnen dekorera bordsduken innan det är dags för mat eller tårta.

– Lägg på ett gammalt lakan på bordet och ge barnen varsin penna att rita med. Ett annat tips är att man lär sig vika ballongdjur, det förtrollar alla barn. Ansiktsmålning är också roligt och något man kan lära sig genom filmer på Youtube. Det behöver inte se ut som en proffsmålning – barn är inte så kinkiga, säger Mia Althoff.

Barnkalas: Vett och etikett

•Bjuder ni delar av klassen eller förskolegruppen: posta inbjudningarna. Se till att inte enstaka barn hamnar utanför. Bjud exempelvis alla barn som är födda ett visst år.

•Satsa på tydliga inbjudningar där det framgår om det blir mat på kalaset. Glöm inte att ange flera kontaktuppgifter, både mejl och mobilnummer, så att det är lätt att svara.

•Bjuden på kalas? Glöm inte att svara! Periodvis är det många kalas att hålla reda på, men det är viktigt för både kalasbarnet och den som blir bjuden att inbjudan besvaras på ett schysst sätt.

•Om det inte står på inbjudan att syskon också är välkomna, räknar inte föräldrarna med fler barn än dem som är bjudna.

•Tids nog kan man lämna barnen på kalasen. Men stanna kvar om barnet använder blöjor. Är det ett lite större barn, runt fem–sex år, som knappt har varit på kalas tidigare kan det också vara läge att stanna.

•Är du med på kalaset? Gör dig till en resurs – hjälp till i lekarna, vid maten och tårtan.

•Om du inte är med på kalaset, hämta på utsatt tid. Sista halvtimmen kan vara stojig – det är inte alltid så populärt om man kommer för sent.

•Ta gärna med kvittot för presenten när du hämtar barnen – det är inte ovanligt att kalasbarnet får dubbletter bland leksakerna.

•När du själv arrangerar kalas: gör gärna några extra godispåsar till eventuella syskon som följer med vid hämtningen.

7 tips: Kalas på liten budget

• Fixa ett glasstånd med olika glass, strössel och såser. Låt barnen beställa sin egen glass. Mycket uppskattat och billigare än köpta tårtor.

• Satsa på bål och popcorn istället för läsk och chips. Popcorn kan man färga med karamellfärg och bålen är toppen att lägga goda och roliga grejer i.

• Ha kalaset tillsammans med andra barn i klassen eller förskolegruppen som fyller år ungefär samtidigt. Det är roligt att planera kalaset tillsammans och skönt att dela ansvaret med andra vuxna.

• Välj en tid på dagen när det inte är lunch- eller middagstid. Exempelvis mellan 14 och 16. Då räcker det att bjuda på fika.

• Låt barnen i familjen göra dekorationerna till kalaset. Använd det ni har hemma och piffa till efter bästa förmåga och fantasi!

• Trångt hemma och många på gästlistan? Var utomhus! Det går att ha kalas ute året runt. På sommaren kan man ha kalas i trädgården eller i en park. På hösten kan man vistas i skogen där man kan förbereda lekar och kanske en tipspromenad. På vintern är det perfekt att träffas vid pulkabacken eller skridskobanan.

• Istället för godispåse: gör egna godishalsband som ni hänger på barnen.

Fler kalastips finns på kalasdags.se!

Läs mer:

Smart och god kalasmat - recept och tips