Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fischer förlorade - upptaxeras med 100 miljoner

Finansmannen Tomas Fischer har förlorat en segdragen tvist med Skatteverket. Frågan har varit om han bor i Karibien eller Rö.

Annons

Striden har gällt en skattedom från 2009 och 2010 gällande beskattningsåren 2003-2009.

Finansmannen och bokförläggaren Tomas Fischer överklagade domen till Förvaltningsrätten som nu fyra år senare har avslagit hans överklagande. Därmed åker han på en skattesmäll på runt 15 miljoner kronor.

I och med domen i Förvaltningsrätten höjs även Tomas Fischer skattepliktiga förmögenhet med närmare 100 miljoner kronor.

Han kommer också att få betala en straffskatt.

Huvudfrågan i målen har varit om han ska anses ha varit obegränsat skattskyldig i Sverige under de aktuella åren på 2000-talet och därmed skattskyldig i Sverige för såväl inkomst som förmögenhet.

Den springande punkten i målet har varit var han bodde under perioden. Var det på Näs herrgård i Rö söder om Rimbo, som Skatteverket hävdat, eller på den gamla svenskkolonin Saint Barthélemy i Karibiska havet. Fischer hävdar själv att han bodde, och fortfarande bor, på den franska ön Saint Barthélemy.

Som bevisning har en mängd personer vittnat till hans fördel.

Dessutom påpekar Fischer att han sålde gården Näs redan 1993 till sina nio barn.

Detta hjälpte dock inte. Förvaltningsrätten gick alltså på Skatteverkets linje.