Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FIS inför maxlängd på klassiska stavar: "Bakåtsträvare"

Bara två månader innan världcuppremiären meddelar det internationella skidförbundet (FIS) att man inför en maxlängd för skidstavar i klassisk stil.
– Det olyckliga är att beslutet kommer så nära säsongen, säger förbundskapten Rikard Grip till Sportbladet.

Annons

Frågan om hur man ska behålla den klassiska stilen i längdskidor har varit uppe flera gånger då fler och fler väljer att staka runt banorna på ovallade skidor.

Internationella skidförbundet väljer nu att införa en regel om maxlängd på stavarna under de klassiska loppen. Stavarna får vara max 83 procent av åkarens kroppslängd, meddelar förbundet på Twitter.

Det är åkarens kroppslängd iförd pjäxor som gäller och längden på stavarna mäts från spets till ovansidan av bandet kring handleden.

– Det kommer bli en hel del reaktioner, det tror jag absolut. Men sen handlar det om helheten, vad vi vill med vår idrott. Men inför man begränsningar skapar det alltid en oro och osäkerhet, säger förbundskapten Rikard Grip till Sportbladet. och menar att beslutet skulle ha kommit tidigare.

– Det olyckliga är att beslutet kommer så nära säsongen, i en drömvärld hade det kommit på våren.

För långloppsåkaren Jerry Ahrlin kommer regeländringen som en chock.

– Åh herregud, det är kort! säger han till Sportbladet, men menar samtidigt att han inte är bland de som drabbas värst.

– Jag kör inte med extremt långa stavar eftersom jag haft problem med ryggen men jag får nog gå ner fem centimeter. Det är markant, man märker av 0,5 centimeter, det kommer bli en jävla skillnad, säger han.

Ahrlin håller med förbundskapten Grip om att ändringen skulle ha kommit tidigare.

– Sen kommer beslutet sent. För folk som satsat på att staka alla lopp i vinter och inte har tränat benen, det är som att kapa benen för dem. Det är drastiskt, om att kapa skidorna med två decimeter för en alpin åkare utan att någon har tränat på det.

En som verkligen inte tycker att regeländringen är bra är Robin Bryntesson.

"FIS nya regel om 83%(!?) Det måste ju vara det största (april) skämtet sen Sundsvall brann... #fis #regeländring#bakåtsträvare" skriver han på Twitter.