Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Fira inte nyår med nödraketer”

”Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten, men det är det absolut inte”, säger Klas Johansson vid Sjöräddningssällskapet.

Kostsamma räddningsinsatser och frivilliga sjöräddare som tvingas lämna sina nyårsfiranden i onödan. Det kan den som firar in det nya året med nödraketer orsaka, rapporterar Sjöräddningssällskapet på sin hemsida.

Under 2013 har det hittills kommit in 73 larm om nödraketer till sjöräddningscentralen. Majoriteten av dem har inte varit i nöd, enligt Sjöräddningen. Och varje år skickas det upp massor av utgångna nödraketer under jul- och nyårshelgen.

Nu vädjar Sjöräddningen till nyårsfirarna att låta nödraketerna vara – att skjuta upp dem utan att någon är i nöd är olagligt och resulterar i onödiga räddningspådrag.

– Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten. Men det är det absolut inte. Det enda sättet att kassera dem är att lämna tillbaka dem till återförsäljaren, de är skyldiga att ta emot dem. Även polisen tar emot dem, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet, på Sjöräddningssällskapets hemsida.