Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finansministern: Solid och välskött kommun

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Finansminister Anders Borg (M) strödde beröm över Norrtälje i samband med tisdagens besök. 

Annons

Norrtälje får beröm av Borg.

– Kommunen är attraktiv, solid och välskött, sa statsrådet.

Anders Borg förmedlade inblickar i den svenska och globala ekonomin i samband med kommunens företagarfrukost i Sportcentrum, Norrtälje.

Han kammade hem pluspoäng direkt genom att inleda med att utnämna Norrtälje till en av landets vackraste kommuner.

– Jag hade jaktmarker här tidigare så jag har sett en hel del, förklarade Borg.

Han drog även flera paralleller mellan Norrtälje och hemkommunen Katrineholm.

– I framtiden kommer vi få se ett Stockholm som dånar fram och leder utvecklingen. Men Sverige består av 99 procent landsbygd och livskvaliteten är ofta bättre i kommuner som Katrineholm och Norrtälje tror jag.

Miljön och närheten till släkt och vänner skapar trygghet och sammanhang, enligt honom. Men kommunerna utanför storstäderna måste ges bättre förutsättningar för att kunna attrahera nya invånare, anser Borg som bland annat efterlyser enklare byggregler och en uppluckring av strandskyddsbestämmelserna.

Lättnader på plan- och byggområdet är på gång redan till sommaren, lovade Anders Borg.

Det är även en hjärtefråga för Kjell Jansson (M), kommunalråd i Norrtälje. Han ingår i en arbetsgrupp tillsammans med bland andra finansministern där uppdraget är att korta byggprocesserna.

De cirka 180 åhörarna, rekord för företagarfrukostarna, bjöds på en ekonomisk odyssé där Anders Borg slog fast att Sverige är på väg ur den djupaste krisen sedan depressionen på 30-talet.

Trots det uppmanar han till försiktighet.

– Vi är ett litet land som är beroende av omvärlden och det ser inte lika bra ut för alla länder. Vi behöver samla i ladorna till nästa kris.