Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finansieringen av välfärden är inget problem

Den senaste tiden har Liberala ungdomsförbundet (LUF) skrivit flera debattartiklar om hur Feministiskt initiativs politik kommer kosta väljarna och samhället dyra pengar, nu senast i Norrtelje Tidning 31 juli. Artiklarna riktar särskilt in sig på vår vision om sex timmars arbetsdag.

LUF vill få oss att framstå som oansvariga och nämner förstås inte ett ord om hur vi vill finansiera vår politik. När vi satsar på jämställdhet i lön och pension, och flera människor i jobb, finner vi pengar för det. Vi höjer några skatter, ja, men vi minskar också subventioner av rika människors livsstil genom att slopa Rot- och Rut-avdragen, vi drar ner jobbskatteavdragen på månadslöner över 30 000 kronor, vi minskar pengarna till försvaret och vi vill höja fastighetsskatten på dyra fastigheter. Det kan sammantaget innebära ökade inkomster på 1,5 procent av BNP; cirka 50 miljarder kronor.

Allt som allt hamnar vi på ökade resurser – cirka tre procent av BNP – för att vrida utvecklingen rätt. Resultatet blir att vi tar tillbaka ungefär hälften av den skattesänkarpolitik, till förmån för välbärgade, som har genomförts av socialdemokratiska och borgerliga regeringar under de senaste femton åren. Finansiering av välfärdslinjen är inte problemet.

Vi jobbar även för en non profit-princip inom alla kommunalt och landstingsdrivna verksamheter. Det betyder att man inte ska kunna ta ut vinster och stoppa i sin privata ficka – pengarna ska tillbaka in i verksamheten. Det kommer också innebära att man kan satsa på höjda löner, förbättra kvaliteten och anställa fler, vilket inte minst behövs inom vårdsektorn.

Dessutom har LUF direkt fel om effekterna av sex timmars arbetsdag. För det första sker naturligtvis arbetstidsförkortningen med bibehållen lön. Det tjänar arbetsgivarna på genom att sjukskrivningarna går ner. För det andra får fler arbete när arbetsdagen kortas, och skatteintäkterna behålls på samma nivå, samtidigt som kostnaderna för arbetsmarknadsåtgärder minskar.

Välfärd ska inte bara vara ett skyddsnät, utan ett verktyg för att bygga ett demokratiskt samhälle. Mänskliga rättigheter, ekologisk och social hållbarhet ska gå före ekonomiska intressen. Vi vill se ett jämställt samhälle, kortare arbetsdagar för alla och ett samhälle fritt från diskriminering: ett inkluderande samhälle, med rättvisa pensioner, vård på lika villkor och gratis kollektivtrafik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel