Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finansiering av väg upprör opposition

Genomfartsleden Västra vägen i Norrtälje är viktig, men inte till vilket pris som helst. Oppositionsrådet Elisabeth Björk (s) är starkt kritisk mot att kommunalrådet Kjell Jansson (m) erbjudit att kommunen kan ställa upp med 270 miljoner kronor för att bygget ska bli av.

Kjell Jansson kr ett ensamrace, det hr har inget med demokrati att gra, sger hon.

Kjell Jansson lmnade frra torsdagen ett brev till Carl Cederschild, regeringens trafikutredare fr Stockholms ln. Brevet innehller en avsiktsfrklaring dr det framgr att kommunen r beredd att st fr 30 procent av byggkostnaderna fr Vstra vgen i form av medfinansiering. Det handlar om drygt 80 miljoner kronor. Dessutom r kommunen beredd att frskottera resten av miljonerna, fr att sedan f tillbaka de pengarna nr bygget r utfrt.

Elisabeth Bjrk menar att s stora kommunala taganden borde diskuteras ordentligt innan kommunen binder upp sig.

Socialdemokraterna kan tnka sig att frskottera hela beloppet om genomfartsleden r klar 2013.

D r det rimligt att ta en sdan kostnad, sger Elisabeth Bjrk.

Men signalerna p senare tid har i stllet talat om att byggstarten kommer att ligga ngonstans mellan 2016 och 2019.

Kjell Jansson lste upp sitt brev till Cederschild fr politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott nr dagordningen fr sammantrdet redan var avklarad.

Och inte med ett ord har han tagit upp att det egentligen r en statlig angelgenhet att betala statliga vgar. Kommunala pengar ska g till vr krnverksamhet, sger Elisabeth Bjrk och nmner bland annat behovet av att satsa p hgre lrartthet i skolorna.

Hon tycker ocks att kommunen borde passa p att ta upp frhandlingar om en lsning av trafikproblemen p vgarna genom Rimbo dr byggstarten r frlagd lngt fram i tiden.

Ann Sjblom