Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ficktjuvarnas fräcka trick i julhandeln

En häller vätska på offret och en annan låtsas hjälpa till. Så här skyddar du dig mot tjuvarna.

En äldre dam i Norrtälje blev nyligen bestulen på sin plånbok medan hon fick ”hjälp” av några främmande män. Nu varnar Norrtäljepolisen för fickstölder i julhandeln. I måndags fick de in en anmälan från en äldre dam som hade blivit bestulen på sin plånbok.

Enligt anmälan hade en man kommit fram till kvinnan för att hjälpa henne med något, samtidigt hällde han ut någon slags trögflytande vätska på kappan. När kvinnan fortsatte att gå kom det fram två män för att hjälpa till att torka bort vätskan.

– När hon kom hem märkte hon att fickorna var sönderklippta och att plånboken var borta, säger Carola Wiklund, närpolis i Norrtälje.

Kvinnan hade tidigare tagit ut pengar på Roslagens Sparbank. På en övervakningsfilm kan man se hur kvinnan övervakas när hon står vid bankomaten.

– De har koll på var hon lägger pengarna och följer sedan efter henne. När hon kommer till en lugn gata slår de till, säger Carola Wiklund.

Enligt polisen är det ett välkänt trick.

– Det är en klassiker. Troligtvis åker de här personerna runt till olika städer och stjäl pengar från äldre personer. Speciellt nu i juletid ska man vara försiktig och hålla hårt i sina värdesaker.

Polisens tips

Exponera inte dina värdesaker i onödan.

Förvara plånboken och telefon i en innerficka, aldrig i bakfickan eller en ficka utanpå jackan.

Om någon vill hjälpa dig torka av dina nyss nedsmutsade kläder, kan det vara i syfte att stjäla din mobiltelefon eller plånbok.

Om någon stannar upp framför dig i en dörr eller trappa och låtsas tappa något, kan det vara en distraktion där den som kommer bakom stöter till dig för att samtidigt vittja din väska.

Lägg inte kvitton i samma påse som det du handlat. Stjäls påsen har tjuven också fått kvitto på stöldgodset.