Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick trängselskatt – för avställd bil

Stig Hjälm trodde att någon hade snott hans registreringsskyltar när han fick betalningskrav på avställd bil.

Annons

I höstas fick Stig Hjälm vid tre tillfällen avier med betalningskrav om trängselskatt skickade till sig av Transportstyrelsen. Men bilen han skulle ha kört med har varit avställd sedan tio år tillbaka.

– Först trodde jag att någon hade snott skyltarna, säger han. Men skyltarna satt kvar på den gamla Dodgen från 1963.

”Smuts på registreringsskylten”, trodde Transportstyrelsen när Stig Hjälm hörde av sig till dem. Han bad om att få kopior av de bilder som kameran tagit. Det visade sig att registreringsnumret på bilderna är identiskt med det på hans egen avställda bil.

Men av nummerplåten framgår också att bilen är registrerad i Litauen. Litauiska registreringsnummer har samma uppbyggnad som svenska: tre bokstäver, följt av tre siffror.

Att döma av betalstationens placering har föraren förmodligen kommit med färjan till Stockholm.

– Han sitter väl och åker då och då, så det kommer nog fler avier, säger Stig Hjälm.

Henrik Olars, presschef vid Transportstyrelsen, erkänner problematiken:

– När sådana här problem uppstår är det just litauiska skyltar. Men det är ytterst ovanligt att det drabbar på det här sättet, säger han.

Transportstyrelsens lösning blir nu att i framtiden manuellt granska de bilder där Stig Hjelms registreringsnummer förekommer.