Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick byta sjukhus för att bli opererad

– Jag vill inte hänga ut någon men jag kommer att anmäla, så att ingen annan ska behöva råka ut för det här, säger Susanne Nilsson, vars pappa Paavo Koivisto fick vända sig till landstinget i Uppsala för att få en operation.

Annons

Paavo Koivisto, 73, mår bättre än på länge. Men i mitten av mars åkte han in akut till Norrtälje sjukhus med domningar i ansiktet, armen och benet och förmaksflimmer.

– Då var jag riktigt rädd, säger Paavo Koivisto som diagnosticerades med TIA. Han fick stanna över natten på ortopedavdelningen eftersom det var fullt på strokeavdelningen.

– När jag skulle hälsa på honom nästa dag stod han utanför entrén. Då hade han fått permission utan att ha träffat strokeläkaren, utan hon hade bara pratat med en sköterska på telefon. De skickade hem honom med blodförtunnande fast de inte ens hade tittat på röntgenbilderna, säger Susanne Nilsson.

Hon tog med sig sin far in igen och han fick en ny säng, den här gången på strokeavdelningen. Röntgen visade att han hade två blödningar i vänstra hjärnhalvan.

– Då sa läkaren att han absolut inte skulle ha blodförtunnande, samma läkare som hade skrivit ut det.

På akuten hade man beslutat om ett ultraljud på halspulsådern. Resultatet visade att den innehöll plack som gjorde att blodcirkulationen var försämrad och ökade risken för propp.

– Läkaren sa att han inte behövde opereras, men när vi bytte läkare skickade den nye läkaren bilderna och provsvar till Södersjukhuset. Men där sa de att pappa inte behövde operation. De ville inte ens träffa honom.

Susanne Nilsson kände till att Akademiska sjukhuset i Uppsala är specialiserat på kärlkirurgi. När den nye läkaren ringde dit tog de emot Paavo Koivisto för att göra en bedömning.

– De sa att jag behövde opereras akut och de opererade redan dagen efter, säger Paavo Koivisto.

Då det uppstod problem med hans hjärta fick operationen avbrytas och återupptas när en kardiolog kunde närvara.

Ann Engqvist är överläkare på strokeavdelningen i Norrtälje. Hon vill inte uttala sig om att sjukhuset ville skicka hem Paavo Koivisto med blodförtunnande medicin.

– Jag kan inte uttala mig om en enskild patient på grund av tystnadsplikten.

Hon vet inte varför Akademiska valde att ta emot Paavo Koivisto när Södersjukhuset sa nej.

– Men man opererar inte halspulsådern om det inte finns en propp i hjärnan och kärlet är igensatt mellan 70 och 99 procent. Sådana är Stockholms läns landstings riktlinjer, säger hon.

Nu är Paavo Koivisto pigg och hjärtat slår i jämn takt. Han är övertygad:

– Om de inte hade opererat hade jag varit ett paket i dag.