Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FI vet inget om hur det är på landsbygden

Reidar Carlsson om de omdebatterade Rot- och Rut-avdragen.

Annons

Det så kallade Rut-avdraget gjorde att det hettade till i söndagens direktsända tv-debatt om jobben. Vänsterpartiets Ali Esbati ville avskaffa avdraget, eftersom han menade att det leder till att fler och fler skaffar ”tjänstefolk”. Centerpartiets Martin Ådahl krävde då att Ali Esbati skulle ta tillbaka detta uttalande, eftersom han tyckte att det var kränkande mot dem som jobbar i Rut-företag.

Detta vägrade Ali Esbati. Istället tyckte han att Martin Ådahl använde en retorik från 1800-talet.

Ali Esbatis uttalande visar att fördomarna mot Rut-avdraget, avdraget för städning, fönsterputsning och andra så kallade hushållsnära tjänster, fortfarande lever kvar i Vänsterpartiet. Inom detta parti ses det fortfarande som suspekt för hemmen att köpa tjänster från städföretag – det innebär att hemmen skaffar sig ”tjänstefolk”. Att staten då inför ett avdrag för den som köper sådana tjänster anser man mycket upprörande.

Det är en konstig inställning. Rut-avdraget infördes för att minska svartjobben inom städsektorn, och så har det också fungerat. Många nya, vita jobb har tillkommit genom avdraget, inte minst inom de grupper som har svårare att komma in på arbetsmarknaden, som invandrare.

Det är därför förståeligt att Socialdemokraterna, som tidigare också var emot Rut-avdraget, nu har bytt fot, och vill behålla detta avdrag. Att Socialdemokraterna vill halvera taket för Rut-avdraget, med skälet att det annars kan användas till att ”heltidsanställa hembiträden”, visar dock att Socialdemokraterna fortfarande har en kluven inställning till Rut-avdraget. För vem kan anställa ett hembiträde för de 50 000 kronor som är dagens maxtak för detta avdrag?

Även Feministiskt initiativ vill avskaffa Rut-avdraget. Partiet vill också, precis som Vänsterpartiet, avskaffa Rot-avdraget, avdraget för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Enligt Bonnie Spetse, förstanamnet på Feministiskt initiativs landstingslista, är nämligen Rot- och Rut-avdragen ”subventioner av rika människors livsstil” – allt enligt den debattartikel hon hade införd i fredagens Norrtelje Tidning.

Det här visar dels att Feministiskt initiativ är ett systerparti till Vänsterpartiet, dels den skeva verklighetsbild som finns inom Feministiskt initiativ. Partiet tycks helt bygga sin referensram utifrån ett storstadsperspektiv. Den som bor på landsbygden, till exempel i Norrtälje kommun, vet att Rot-avdraget används av var och varannan, och inte alls är något som bara ”rika” människor utnyttjar. Istället har Rot-avdraget gjort svarta jobb till vita, skapat mängder av nya jobb, och gjort att många ”icke-rika” kunnat underhålla och förbättra sitt hus.

Feministiskt initiativ ställer inte upp i kommunvalet i Norrtälje kommun. Det är förståeligt. Med partiets skeva syn på livet utanför storstäderna hade partiet troligen inte fått speciellt många röster här.