Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel ha fokus bara på Norrtälje stad

Måndag kväll den 9 december beslutar fullmäktige i Norrtälje kommun om ”Översiktsplan för Norrtälje kommun ÖP 2040”. Som framgår av titeln ska den vägleda kommunens utveckling kommande dryga 25 år.

Jag hoppas en ny kommunledning redan efter valet hösten 2014 kan göra grundläggande ändringar av planens fokus! På sidan 9 i ÖP 2040 har kommunledningen smusslat in vad man kallar ”Fem framtidsfrågor i fokus”. Den sista lyder ”Hela kommunen ska växa genom utveckling av Norrtälje stad”.

Jag hävdar smussla, för när dessa fokusfrågor förs vidare i beslutshanteringen, så mörkar man väldigt tydligt vad det är fråga om. I kommundirektörens tjänsteutlåtande räknas de första fyra fokusfrågorna tydligt upp med det innehåll de också har i ÖP 2040. Likaså i kommunstyrelsens beslutsförslag.

Men, där ÖP 2040 skriver ”Hela kommunen ska växa genom utveckling av Norrtälje stad”, där står det i tjänsteutlåtande och kommunstyrelsebeslut bara ”inriktning för hur hela kommunen ska växa”. Jag är glad, att socialdemokrater och miljöpartister också läste det finstilta och reserverade sig mot den femte fokusfrågans formulering i original. Det är mer förvånande att Centerns och Folkpartiets företrädare inte kan läsa innantill.

I NT den 12 augusti skrev jag: ”Det är ingen tillfällighet att Norrtälje stad har en så relativt liten andel av kommunens totala befolkning. Kommunen är inte primärt ett omland för Norrtälje stad på samma sätt som för många befolkningsmässigt jämnstora residensstäder runt om i landet. Norrtäljes landsbygd är i växande utsträckning en del av en mycket större region. En grön lunga i Stockholmsregionen i mer än ett avseende!”.

Jag vände mig i samma artikel mot den femte fokusfrågans formulering och skrev, att Norrtälje kommun på ett helt annat sätt måste fokusera på både till exempel Rimbobygden och Roslagens landsbygd. Dit hör också Hallstabygden och Väddöbygden. När dessa växer, så växer också underlaget för service i kommunen.

Nu kommer säkert kommunledningen hävda att det ena inte står i motsättning till det andra. Men, det är precis det man skriver i ÖP 2040: ”Hela kommunen ska växa genom utveckling av Norrtälje stad”.

Med detta kan man i alla lägen rättfärdiga att all kraft läggs på att bygga ut just Norrtälje stad. Likaså att man prioriterar fritidsanläggningar som kommunens satsningar i Rimbo och Hallstavik. Så har det varit under flera år med Moderatledd kommunledning. Så kommer det att fortsätta med ÖP 2040.

Där står vidare att ”På samma sätt som Norrtälje kommun gynnas av att Stockholmsregionen växer gynnas också kommunens orter, landsbygd och skärgård av att staden växer”. Byt ut ”staden växer” i meningens slut med ”Stockholmsregionen växer”, så får vi en mycket mera sann beskrivning av sambanden.

I själva verket finns det få kommuner i Sverige, där centralorten spelar en så blygsam roll för resten av kommunen. Däremot har Norrtälje stad med sin traditionella småstadskärna och havsanknytning en betydande attraktionskraft för besöksnäringen. Den gäller det att vårda och inte bygga sönder med dollartecken för ögonen.

Häromveckan förklarade en ledande tjänsteman i kommunen att man eftersträvar fler unga vuxna i kommunen. Med fokus på bostadsbyggande i stadens centrala delar får man avsiktligt precis motsatt effekt. Stadens och därmed också kommunens utbyggnad styrs av ett antal fastighetsspekulanter med mesta möjliga vinning för ögonen. Då bygger man dyra bostadsrätter i stadens centrala kvarter, dit främst penningstinna 50+are har råd att flytta. Hade vi haft en stadsarkitekt i Norrtälje kommun, hade det kanske åtminstone byggts lite mer med hänsyn till stadens särskilda karaktär.

Ska man bygga så att kommunens ungdomar har möjlighet att bo kvar om de vill, och att andra unga, gärna med familj, ska flytta till kommunen, då måste man helt ändra nuvarande fokus i bostadsbyggandet. Fler hyresrätter runt om i kommunen! Men, då funkar inte fokus i ÖP 2040. Ju förr det ändras, desto bättre!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel