Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel att försvåra för dem som vill jobba i Sverige

Stockholm är en tillväxtregion som växer med upp till 40 000 personer varje år. När fler människor flyttar hit är det även fler som är med och betalar för en utbyggd sjukvård och kollektivtrafik.

Som moderat är jag positivt inställd till ett Europasamarbete med de fyra friheterna, den öppna handeln och det gemensamma ansvaret för miljön. Som landstingspolitiker ser jag vikten av Stockholmsregionens tillgång till spetskompetens och erfarenheter från andra länder.

Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna (NKS) är det första universitetssjukhuset som byggs i Stockholmsregionen på 40 år. Projektet är en central del av den framtidsplan för hälso- och sjukvården som ska göra länets sjukvård till ledande i Europa.

Bland de cirka 1 900 personer som för närvarande deltar i byggandet av NKS finns 38 nationaliteter representerade i den arbetsstyrka som kommer att växa till 2 500. I bygget har man bland annat kunnat dra nytta av tyska erfarenheter av att bygga på begränsade ytor. Att likt Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vilja stoppa arbetskraftsinvandringen skulle slå hårt mot NKS som byggarbetsplats och riskera att göra framtida projekt dyrare och sämre.

Nya moderaterna kommer även i framtiden att ställa höga krav på sjukvården, med hög kvalitet och tillgänglighet. Det innebär också att vi kommer att ställa höga krav på byggnader såväl som arbetsmetoder och arbetsmiljö för sjukvårdens medarbetare. Skulle möjligheterna att locka till sig spetskompetens och möjligheterna till utbyten med andra länder försämras hotas även sjukvården och forskningens framtid i Stockholms län. Vår utmaning ligger istället hur vi ska locka till oss mer spetskompetens och fler talanger. Att göra det svårare för människor att komma hit och jobba är helt fel väg att gå.

I Stockholmsregionen har flera stora företag sina huvudkontor och här finns flera av landets främsta utbildningsanstalter. I Kista finns ett av Europas största telekomkluster och inom några år förväntas Stockholm ha ett av Europas större bioteknikkluster.

För landstingets verksamhet finns en stor skiljelinje huruvida vi ska fortsätta att förenkla för människor att flytta sig över gränser och berika våra verksamheter eller om vi ska, likt Socialdemokraterna vill, försvåra för människor att jobba och utbilda sig i andra länder. Den 25 maj är valdagen till Europaparlamentet. De beslut som fattas där påverkar oss här.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel