Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel att avveckla tullverksamheten

Så var det dags igen, det tycks vara med en frekvens av en gång per mandatperiod. Först var det tingsrätten i Norrtälje som var hotad, men just nu är det hotet avvärjt. Sedan har det varit tullens närvaro i Kapellskär, som hotas nu igen.

Annons

Den 5 december 2013 beslutade nämligen Tullverket att tullklareringen i Kapellskär och på Landvetters flygplats skall avvecklas efter den 30 april 2014. Skälet är att 98 procent av alla klareringar nu sker genom att företagen nyttjar tullverkets dataservice.

Det är utmärkt att så sker, men beslutet är likväl dåligt av tre skäl:

1. De manuella klareringar som behövs i hamnen i Kapellskär hänvisas till – Arlanda! Via hårt trafikerade väg 77. Alltså i grunden samma lösning som anvisades av en intern tullutredning 2008 och som kunde resulterat i att Arlanda fått ta emot 20000 lastbilar per år, stora fordon som skulle tvingas köra en lång omväg. Det förslaget genomfördes aldrig, tullverket tillfördes nya, permanenta pengar för att dessa ”rationaliseringar” skulle kunna undvikas!

2. Genom att klareringen formellt försvinner, ökar risken påtagligt för att olaglig in- och utförsel ökar. Visst vore det bra om ögontjänare inte funnes, men tyvärr: de finns. Och där kontrollen inte finns inbjuder det till ökad illegal hantering.

3. Kapellskär växer, fram till 2016 skall 745 miljoner kronor (2013 års prisläge) investeras. När utbyggnaden är klar finns fem moderna färjelägen. Redan är Kapellskär, med 900000 passagerare varje år (motsvarar 18 totalfyllda matcher på Friends Arena) Finlands och Estlands viktigaste export- och importhamn. Miljötillståndet kom 24 maj i år, den 27 juni började arbetet. Nu kommer beskedet att tullverket trappar ner sin närvaro!

Detta sänder fel signal om Kapellskärs betydelse för Norrtälje, Stockholmsregionen och Sverige. Visst skall vi som politiker vara rädda om skattebetalarnas pengar. Men alla åtgärder som minskar utgifter innebär inte verkliga besparingar. Tullens närvaro, som servicemyndighet och att vara ett vakande öga mot olaglig in- och utförsel, är en viktig del av de myndigheter som tillhör rättsväsendet: polis, domstolar, åklagare, ekobrottsmyndigheten, skatteverket. De behöver kunna samverka, inte verka var för sig. Att avveckla tullklareringen i Kapellskär är fortfarande fel.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel