Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fatboy, blues och rock i verkstadsmiljö

Tvådagarsfestivalen Norrtälje Blues och Rock är Norrtälje Blussällskaps hjärteprojekt. Tack vare medlemmarnas brinnande intresse har festivalen lyckats etablera sig som Norrtäljes största musikevenemang.

Efter många år på Kärleksudden flyttar de nu in på industrimuseet Pythagoras.

− Vi ville prova något nytt. Blues och rock är ju arbetarmusik. Det passar så bra, säger Jan Berglund, kassör i Norrtälje Bluessällskap.

Norrtälje Blues och Rock flyttar in på industrimuseet Pythagoras innergård. Ordförande Sven Dahlqvis och kassören Jan Berglund från Norrtälje Bluessällskap berättar att det är en utmaning att flytta evenemanget men de vill också utvecklas och undvika upprepningar. De lyfter fram husets inramning som en av de största fördelarna med den nya miljön.

− Man kommer närmare här. Vi siktar på att det blir en trevlig trädgårdsfest, säger Jan Berglund.

Programmet är väldigt varierat för att det ska finnas något för alla åldrar. Fredagens program riktar sig mer till ungdomar med oväntade musikaliska tongångar medan lördagen präglas av mer klassisk blues. Trots att det är en bluesfestival har det blivit en tradition att de avslutar med ett reggaeinfluerat band på fredagen och så kommer det även att vara i år.

− Det är som Markoolio säger ”Ingen sommar utan reggae”, säger Sven Dahlqvist.

I år är det tolvmannabandet Lide Najs som står för fredagens reggaegung. De ser fram emot spelningen och tycker inte att det är självklart att reggae ska spelas på en bluesfestival.

− Det kan verka lite uddamen reggae och blues har samma rötter. Så om man ser det ur ett musikhistoriskt perspektiv är det inte så konstigt, säger Andreas ”Ante” Andersson i Lide Najs.

Norrtälje Bluessällskap tycker sig se en förändring i stans musikliv under årens lopp som de gärna vill värna om.

− Musiklivet har expanderat och det finns väldigt många bra lokala band, säger Jan Berglund.

I årets program finns det fem lokala akter och en av dem är Westerbergs Rockorkester.

− Vi är jätteglada. Det är stort att få vara med, säger Peter Karlsson i Westerbergs Rockorkester.

Bandet spelade på festivalen redan 2008.

− Då spelade vi mitt på dagen. Nu är det lite mer på riktigt, säger Peter Karlsson.

Förutom det lokala perspektivet jobbar de aktivt med att boka kvinnliga musiker.

− Det är ju gubbvarning på blues så det är kul med kvinnlig fägring, säger Jan Berglund.