Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsbolag upphör efter 94 år

Familjeföretag avvecklar verksamheten i Norrtälje och Uppsala efter 94 år.

Annons

Kopparhus AB köper KJ Förvaltnings bestånd, nio fastigheter, i Norrtälje. Affären innebär att en epok, familjeföretaget KJ som byggt stora delar av staden, går i graven. Kopparhus äger och förvaltar 14 fastigheter i centrala Norrtälje sedan tidigare. Nu tar Täbyföretaget över ytterligare nio fastigheter i stadskärnan.

Formella säljare är familjerna Jorild, arvtagare till Karl Johansson som grundade KJ i Uppsala 1920.

KJ äger även ett tiotal fastigheter i Uppsala som ska avvecklas. Företaget upphör efter 94 år.

– Det finns ingen i släkten som kan eller vill ta över, säger Harry Jorild.

Han fyller snart 92 år och är fortfarande styrelseledamot i bolaget och den som i mångt och mycket driver verksamheten. Harry och hans bror Nils axlade ansvaret för KJ efter pappan Karl Johansson.

– Harry tog hand om fastigheterna i Norrtälje medan Nils skötte Uppsala, berättar Stefan Ekholm, vd för KJ Förvaltning.

Släktförgreningen försvårar också att familjeföretaget drivs vidare, enligt honom.

– Nils och Harry har tre barn vardera och gruppen av barnbarn och barnbarnsbarn blir allt större och mer utspridd, säger Ekholm.

KJ tog klivet in i Norrtälje 1938. En förfrågan från järnhandlare Wigström i staden ledde till att bolaget fick i uppdrag att bygga bostäder. KJ:s första projekt i Norrtälje blev bostadsrättsföreningen Norrgården, huset i korsningen Billborgsgatan-Stora Brogatan.

Sedan har det rullat på. KJ uppförde 470 lägenheter i Norrtälje direkt efter kriget, 1945-1956, för att bota bristen på bostäder.

Några av byggena har blivit kvar i KJ:s ägo. Bolaget har även uppfört byggnader som Roslagsskolan, Rodenskolan och stadens nuvarande badhus som snart stänger. KJ har dessutom byggt en hel del utanför Norrtälje. Ett tusental lägenheter i Vallentuna och Folkets hus i Hallstavik och Åkersberga bär företagets prägel.

Från 1920 till 1985 byggde KJ cirka 14 000 lägenheter till drygt 50 000 människor, ett 70-tal skolor och daghem samt ett tiotal kyrkor.

Företaget var som störst på 70-talet då antalet anställda var 600 och omsättningen 600 miljoner kronor, vilket motsvarar 3,5 miljarder i dagens penningvärde.

Men 1985 såldes byggrörelsen och därefter har bolaget bara ägnat sig åt fastighetsförvaltning. Nu tar även den verksamheten slut. KJ har skickat ut information till hyresgästerna där bolaget säger tack och adjö.

– Vi har hittat en bra köpare, säger Harry Jorild om Kopparhus.

Kopparhus i staden sedan år 2000

Kopparhus AB har sätet i Täby men äger även fastigheter i Norrtälje, Danderyd och Sollentuna. Första fastigheterna i Norrtälje, Oden 2, 3, 4 och 5 intill Lilla torget, köptes in år 2000.

Kopplingarna till Norrtälje och Roslagen går långt tillbaka. Kopparhus ägs av Benkt och Kerstin Skarne och deras barn. Kerstin Skarne är dotter till John Mattsson, född 1915 på Väddö och grundare av John Mattsson Byggnads AB, i dag JM.

Kopparhus sju anställda drygas ut till tio i och med köpet av KJ:s fastigheter.