Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fascinerande att Peter Gerdman vet hur många som har asylskäl

Annons

Peter Gerdmans rallarsvingar mosar alla frukter, oavsett vilka, till en enda röra. Hans höjda tonläge kan måhända öka underhållningsvärdet, men bidrar knappast till en seriös debatt.

Anmäl text- och faktafel

I vissa politiska kretsar uppfattas yttrandefrihet som en rätt att få stå oemotsagd, oavsett vad man vräker ur sig. Men det demokratiska samtalet bygger just på att kunna bli motsagd och ifrågasatt. I fallet Peter Gerdman är det inte alldeles enkelt, då han som fågeln flyger från gren till gren för att slippa fastna i skyttens sikte.

Den som anländer till Sverige utan uppehållstillstånd kan vara både invandrare och asylsökande. Det kan också röra sig om turister eller blivande studenter vid någon av våra högskolor. Vem som är vad vet vi först när de framfört sitt ärende.

Sverige har regler för alla dessa möjligheter, men dem har inte jag beslutat. Skyll inte på mig!

Asylregler används bara på den som uttryckligen söker asyl. Men för Peter Gerdman blir det bara fruktröra av alltihop. Det är fascinerande att han vet hur många som faktiskt har asylskäl eller inte. Det har jag aldrig vågat mig på att ens gissa, då inte heller jag har underlag för detta. Peter Gerdmans gissningar saknar all trovärdighet.

Jag har länge velat ha en ordning, där det finns tillräckligt med resurser på Migrationsverket för att snabbt kunna avgöra vem som får stanna och vem som inte får stanna. Det har inte de som bestämmer velat. Då tar det längre tid, blir svårare att integrera de som får stanna och det blir svårare att avvisa de som inte ska stanna! Skyll inte på mig!

Sedan finanskrisen i början av 1990-talet har offentlig sektor slimmats till närmast oigenkännlighet för att möjliggöra skattesänkningar. Det har utbildats alldeles för få poliser, brandmän, socialsekreterare, lärare och läkare och anställts ännu färre. Det var långt, långt före 2015. Det ligger bakom många av dagens brister i samhället, men också att vi hade mycket svårare att klara asyltillströmningen 2015 – trots att Sverige i dag är ett mycket rikare land.

Det vanligaste skäl kommuner angav hösten 2015 för att de inte klarade situationen var att skollagen kräver att ett nyanlänt barn i en kommun ska vara placerad i skola inom 14 dagar. Helt absurt i ett läge som detta! Men, blott Sverige svenska regler har!

Jag skrev redan att det kostar med integration, på samma sätt som det finns kostnader för att ett nyfött barn ska växa upp och bli vuxen i detta land. Arbetsmarknadsregler som gör det svårt för nyanlända att komma ut i arbete tillräckligt fort försvårar såväl integration, minskat bidragsberoende och möjligheten att kunna försörja sig själv. Då ökar kostnaderna för integrationen av de som får stanna. Regler som Sverige skapat helt på egen hand, och de slår också mot svenskar som har svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden. Skyll inte på mig!

Nu tycker säkert Peter Gerdman att de som ställt till det i länder man flyr ska ta ansvar och inte skjuta över det på Sverige. Men då bortser han från att även Sverige kan vara medskyldigt. Omfattande högkvalificerad vapenexport till några av världens värsta diktaturer i Mellanöstern bidrar också till omfattande flyktingkatastrofer. Nu senast de saudiarabiska bombangreppen på barn i skolbussar i Jemen!

Så till SOM-undersökningarna. Om det är fler som antingen vill ha en mer generös eller åtminstone lika generös invandringspolitik än de som vill ha en mer restriktiv, så är de förra faktiskt fler än de senare. Men även de som vill ha en mer restriktiv politik har ändå röstat på partier som inte vill det.

Och, som jag skrev, så önskar jag inte en enda människa att behöva söka skydd och asyl vare sig i Sverige eller något annat land. Jag tror inte Peter Gerdman kan sätta sig in i det fruktansvärda trauma många av de som kommit till Sverige befinner sig i.

Men, visst, fruktröra kan vara gott, även om man kanske vill veta vad som mosats ned i den. Peter Gerdman beskyller mig för humanism. Nej, det handlar om rättssäkerhet. Men, visst, till slut handlar det också om människosyn, och där skiljer vi oss åt.

Lennart Rohdin (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel