Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartyg på grund vid Kapellskär

En färja gick på grund i Kapellskärs hamn på torsdagsmorgonen. 200 personer befann sig ombord.

Annons

Rederiet Finnlines fartyg MS Finneagle stötte på grund i hamnen i Kapellskär strax efter klockan åtta på torsdagsmorgonen. Ombord fanns knappt 200 personer, 168 passagerare och 30 besättningsmän.

Grundstötningen var odramatisk och ingen person kom till skada.

– Det var ingen fara för fartyget och ingen av passagerarna eller någon i besättningen har kommit till skada, säger Tapani Voionmaa på Finnlines kort efter olyckan.

Grundstötningen skedde vid hamninloppet och båten låg stilla ett hundratal meter från kajen i Kapellskär.

– Orsaken var ett tekniskt fel i en av fartygets generatorer vilket gjorde fartyget strömlöst och fartyget drev då på grund, säger Mikael Lindholm, Fartygschef vid Finnlines.

Efter att dykare kontrollerat att skrovet inte var skadat kunde färjan ta sig loss och vända för egen maskin. Och vid klockan 9.45 började fartyget backa in i hamnen igen. Klockan 11 kunde passagerna börja gå iland i Kapellskär under tiden som dykare fortsatte att inspektera fartyget.

– Fartyget ligger tryggt vid kaj i Kapellskär och dykare är för tillfället och undersöker om fartyget har några skador. När dykarbesiktningen är slutförd vet vi om hon kan avgå eller inte, säger Mikael Lindholm.

Efter att fartyget inspekterats bedömdes hon vara sjöduglig. Lastningen har påbörjats och fartyget beräknas segla mot Finland klockan 16.  

MS Finneagle är 188 meter långt och var på väg till Kapellskär från Nådendal i Finland när hon grundstötte.