Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färsna gård rustas för miljoner

Nu ska Färsna friluftsgård rustas upp. Gården, som är kommunens stolthet och invånarnas glädje, får 3,65 miljoner kronor av Norrtälje kommun till en välbehövlig renovering.

Annons

– Det var på tiden, säger Karin Broström (C), ordförande för Norrtälje Naturvårdsstiftelse som driver verksamheten på den gamla gården.

– I flera år har vi i styrelsen försökt få kommunen att skjuta till pengar, så att gården utvecklas.

Fyra hus i dåligt skick ska rivas. Till dem hör en större ladugårdsbyggnad, som i dag innehåller museala jordbruksredskap, veterantraktorer och ett antal vagnar, de senare donerade till Norrtälje av Österåkers kommun.

Ladugården är fallfärdig och ska ersättas av ett nybygge i samma stil. Rivningarna beräknas kosta 400 000 kronor, nya tak 550 000 kronor och den nya ladugårdsbyggnaden beräknas kosta 1 150 000 kronor att bygga upp.

På Färsnas område ligger även ett timmerhus, nedplockat i delar. Byggnaden, som tidigare låg bredvid kommunhuset, monterades ner av timmermän i februari 2013. De som monterade ner och märkte huset, pekade på att det var viktigt att huset snarast monterades upp igen. Annars kunde stockarna börja ruttna. Men trots löften, gjordes det inte.

– Det blir i elfte timmen som timmerhuset sätts upp igen, säger Karin Broström. Den kommunala beslutsgången kan vara lite långsam ibland.

Tanken är att Naturvårdsstiftelsen ska sätta upp timmerhuset som en kurs i timmerhusbyggande.

På så sätt får man dels en ny kurslokal, dels fördjupad kunskap om hur man byggde förr. 1,5 miljoner kronor beräknas uppmonteringen av timmerhuset kosta.

De flesta byggnaderna behöver målas. Kommunen håller med färg, Naturvårdsstiftelsen står för jobbet.

Förutom Naturvårdsstiftelse n har Norrtälje Veterantraktorklubb och 4H verksamhet på gården, som är ett populärt utflyktsmål för Norrtäljeborna. Och de senaste åren har nybyggda bostäder krupit allt närmare Färsna.

– Nu får de inte bygga närmare, säger Karin Broström. Då finns det risk att vi stör varandra.

I september är det meningen att spaden ska sättas i jorden och renoveringen starta.