Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färsna gård är värd att bevara

Tiden rusar snabbt framåt och vi människor blir allt urbanare. Få barn har i dag möjligheten att komma ut till ett lantbruk och se hur det går till att bruka jorden och att ha djurhållning som arbete.

Annons

På Färsna har vi genom Naturvårdsstiftelsens försorg fått möjligheten att se våra vanligaste djur i en naturlig miljö. Detta tycker vi i Centerpartiet är viktigt. För de lite äldre är Färsna en nostalgitripp tillbaka till deras egen uppväxt. För vår kommun är det en ynnest att de som bor här kan besöka en gård och under hela året delta i olika aktiviteter.

Friluftsliv har stor betydelse för folkhälsan, bidrar till livskvalitet och ger en social dimension till naturvården. Centerpartiet vill ha skydd, förvaltning och utveckling av de mest värdefulla tätortsnära områdena för friluftsliv och naturvård. Färsna gård är ett av dessa.

Kommunen äger gården och Naturvårdsstiftelsen bedriver verksamheten tillsammans med 4H. På gården finns också Veterantraktorklubben, som gärna visar upp sina traktorer och andra maskiner som klubben har räddat från skrotdöden och rustat upp.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har nu tagit ett beslut att rusta upp flera av byggnaderna på Färsna till en kostnad av 3,6 miljoner. Där ingår att riva den gamla ladugårdsbyggnaden och ersätta den med en ungefär likadan. Den sedan länge rivna magasinsbyggnaden ska ersättas med en timmerbyggnad som har stått bredvid kommunhuset. Den byggnaden ska vara för utställningar och pedagogisk verksamhet. Det ska också rustas tak och en del paneler ska bytas.

Färsna är Norrtälje kommuns egna lilla Skansen. Det ska så förbli om Centerpartiet får bestämma mer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel