Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre våldsbrott men fler bedrägerier

I Norrtälje kommun anmäldes närmare 6 500 brott förra året. Det vanligaste brottet är stöld.

Annons

I hela landet anmäldes drygt 1,4 miljoner brott år 2013. Det är bara en marginell skillnad jämfört med 2012, enligt Brottsförebyggande rådets slutliga statistik för året. Medan det anmäldes färre stölder, våldsbrott och skadegörelsebrott ökade antalet anmälningar gällande bedrägerier, narkotikabrott och trafikbrott i landet.

Den största minskningen gällde misshandel mot vuxna män där det anmäldes 4 730 färre brott (-12 procent) jämfört med 2012. Bedrägerierna stod för den största ökningen med 19 267 fler anmälda brott år 2013 (+15 procent) jämfört med 2012.

Norrtälje kommun följer samma brottstrender som i övriga landet. Här anmäldes också färre våldsbrott och fler bedrägerier. Det vanligaste brottet att utsättas för i Norrtälje kommun är stöld. Förra året anmäldes 2 401 stölder, varav 511 inbrott i kommunen, enligt Brå:s statistik.

Bakom en till synes ökande ekonomisk brottslighet finns i de flesta fallen skattebrott i form av ofullständig bokföring som uppdagats vid företagskonkurser.