Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre dör i tätortstrafik

Historiskt få omkom i trafikolyckor inom tätortsområden förra året.

Allt färre personer omkommer i olyckor i tätortstrafik. Förra året omkom 46 personer, enligt preliminär statistik från Transportstyrelsen, rapporterar Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Transportstyrelsens statistik visar att utvecklingen på de kommunala vägnäten har varit mycket positiv sedan millennieskiftet. År 2001 omkom 139 personer i tätortstrafiken. År 2003 omkom 86 personer och under 2013 omkom 15 fotgängare i tätortstrafik, tidigare år har siffran varierat mellan 20 och 30.

Även cykelolyckorna minskar trots att antalet cyklister ökar i landet. Elva cyklister omkom förra året, vilket är en halvering jämfört med för tio år sedan.

– Antalet omkomna i tätortstrafik har inte varit så lågt sedan första hälften av 1900-talet, säger Jan Söderström, sektionschef på SKL i ett pressmeddelande.