Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre dör i prostacancer i Stockholms län

Ingen annanstans i landet dör en så liten andel av invånarna i prostatacancer som i Stockholms län .

Förra året dog 2 347 män av prostatacancer i Sverige, enligt länsspecifik statistik från Socialstyrelsen.

Av dem bodde 387 i Stockholms län. Det är en ökning jämfört med år 2015, men det har skett en minskning över tid. Sett till antalet invånare är det den lägsta siffran i Sverige.

I Sverige som helhet har antalet dödsfall minskat från 55 till 47 dödsfall per 100 000 invånare de senaste tio åren. Men det finns skillnader mellan länen. Mer än dubbelt så många män dör av prostatacancer i Gävleborgs län jämfört med i Stockholms län, i relation till befolkningsantalet.

Göran Hellberg, som är generalsekreterare på Prostatacancerförbundet, menar att det skulle gå att få igenom större förbättringar om regelbundna prostatatester gjordes.

– När symptomen för prostatacancer visar sig är det i regel för sent. Ungefär 1 800 män per år har spridd cancer när sjukdomen upptäcks, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Antalet personer som avled till följd av prostatacancer i Stockholms län och i riket. Statistiken är från Socialstyrelsen och är sammanställd av nyhetsbyrån Siren.

Vanligaste formen av cancer

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige och också en av de cancerformer som flest dör av. Under november uppmärksammas prostatacancer genom kampanjen Mustaschkampen. En av Prostatacancerförbundets målsättningar är att få till en allmän screening, liknande den som görs för kvinnor för att upptäcka bröstcancer.

För tre år sedan beslutade Socialstyrelsen att inte rekommendera sådan screening med PSA-prov då behandlingen kan medföra bestående biverkningar. Många av de män som drabbas av biverkningar skulle aldrig ha märkt av sin prostatacancer. Behandlingen görs i dessa fall i onödan.

Sedan beslutet togs år 2014 har nya forskningsresultat publicerats och det kan bli aktuellt med en ny bedömning. Göran Hellberg vill att testerna införs redan i 45-årsåldern.

– De flesta fall som upptäcks i tid går att bota, antingen genom strålning eller operation, säger han.