Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färja kolliderade med båt utanför Kapellskär

Tre personer tvingades överge båten som sjönk. De räddades i vattnet av privatpersoner och fördes sedan till sjukhus med lindriga skador. 

Strax efter klockan 11 på påskafton kolliderade Viking Line-färjan Grace med en nio meter lång taxibåt utanför Marö, söder om Kapellskär i Roslagens skärgård. Båten sjönk snabbt efter kollisionen och de tre personerna som befann sig ombord, två män och en kvinna, tvingades hoppa i vattnet.

De ska alla tre ha haft flytväst och blev upplockade av boende på Marö som hörde smällen och åkte ut med en båt och körde dem iland på Marö.

– De var chockade, nedkylda och mörbultade, säger Daniel Lindblad, pressinformatör vid Sjöfartsverket.

På Marö fick personerna ombyte och varma filtar. 

Sjöräddningen i Räfsnäs och Kustbevakningen var snabbt på plats.

– Vi åkte med två båtar och mötte upp på Marö, säger Rasmus Karlsson vid Sjöräddningssällskapet i Räfsnäs och fortsätter:

– Personerna hade lite småskador och öppna sår men inga allvarliga skador.

Sjöräddningssällskapet körde sedan de tre personerna till Kapellskär där ambulans och ambulanshelikopter väntade.

– De riktigt stora hjältarna är privatpersonerna på Marön som åkte ut, säger Rickard Rundgren Björk vid Sjöräddningssällskapet.   

Båtens styrbordsida fastnade och drogs ned av färjan. Enligt kustbevakningen ska det ha varit dimma och begränsad sikt vid tiden för olyckan. Sjöpolisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i båttrafik.

– Någon av skepparna har brustit i utkik. Utredningen innefattar båda två men i nuläget är ingen av dem misstänkt för brott. Vi ska förhöra dem, säger Aris Janisels, inspektör vid Sjöpolisen i Stockholm till TT och fortsätter:

– Jag har ingen aning om åt vilket åt håll det lutar. Det är möjligt att det här läggs ner, men vi måste utreda vad som hände. 

Vikning Line-färjan Grace ska först ha vänt tillbaka mot olycksplatsen men körde sedan mot Åland igen efter att de tre nödställda blev räddade. Flera personer ombord på färjan blev vittnen till olyckan.

– Vi satt på däck och solade och hör att det börjar ringa i klockor och ropa ut i högtalarna. Kanske en halv minut senare så ser vi att det ligger en båt i vattnet precis intill kanten av båten, säger Isac, 20, till Expressen.