Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färg på koppar bidrog till hungerstrejken

Asylboende ska ha tilldelats olika färg på sina kaffekoppar utifrån hudfärg. Nu köper ledningen in nya koppar.

För fem dagar sedan inleddes en hungerstrejk på asylboendet Bergby gård. Upprinnelsen till protesten har enligt de boende varit ett illa bemötande från en anställd. Den kränkande behandlingen ska ha pågått en längre tid, enligt uppgift omkring ett år.

En konkret handling som de boende reagerat på är att en anställd ska ha tilldelat dem olika färg på deras kaffekoppar utifrån deras hudfärg. De ska heller inte ha tillåtits byta färg på koppen.

När NT har talat med ledningen på asylboendet har det vid olika tillfällen givits olika versioner om vad som exakt har hänt. Men den anställde, som de boende riktar sin kritik emot, har till P4 Uppland berättat att personer med mörk hudfärg har tilldelats en vit kopp och personer med ljus hudfärg har tilldelats en svart kopp. Den anställde bekräftar också att de boende inte tillåtits byta färg. Men syftet ska inte ha varit rasistiskt, utan tvärtom. Personen uppger att han velat motverka rasism.

Ledningen på Bergby gård kommer nu köpa in nya koppar i enhetlig färg och dialogen med de boende fortsätter.

Enligt Migrationsverket ligger fortfarande ansvaret för att lösa situationen på leverantören Bergby gård, men myndigheten kommer fortsätta att bevaka situationen.

Under tisdagen fortsatte ett 15-tal asylboende att strejka, enligt Migrationsverket.