Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farfar blev hjälte - men förlorade sin fru

Artikel 2 av 3
NT Minns - före 1950
Visa alla artiklar

På Spillersboda ångbåtsbrygga den 27 juli 1913 förändrades livet i ett ögonblick för grosshandlare Paul Peters. Ångbåtsolyckan gjorde honom till hjälte. Han räddade många i olyckan, men den tog också hans älskade ifrån honom.

Sommaren 1913 tillbringade Paul och Anna Peters på pensionat i Spillersboda. Under de lugna lantliga sommardagarna var en av höjdpunkterna när ångbåten kom. Folk samlades vid bryggan för att ta emot besökare, post och nyheter, eller bara för att vara med där det var liv och rörelse.

Just denna söndag hade Paul Peters gått ned till bryggan för att möta båten, men hans fru hade bestämt sig för att stanna hemma. När båten anlände lyckades den av en eller annan anledning inte angöra bryggan, utan brakade i stället rätt in i den.

100-150 människor hamnade i vattnet. Paul Peters, som den starke och företagsamme man han var, satte i gång med att dra upp människorna, en efter en tills alla var i säkerhet. När han sedan kom hem och skulle berätta om dramatiken för sin fru, var hon inte där.

Det visade sig att hon hade ändrat sig, och gått ned till bryggan trots allt. När båten körde in i bryggan hade hon hamnat i vattnet och klämts fast under bryggan, utom synhåll för räddningsinsatsen. Där tog hennes liv slut.Paul Peters lyckades rädda hundratalet människor den dagen. Den enda personen som avled vid olyckan var hjältens egen hustru.

Ungefär så har Christian Peters fått historien om sin farfar berättad för sig av sin far, Willy Peters. Nu besöker han för första gången i sitt liv platsen som förändrade hans släkts historia.

– Pappa brukade säga till mig att ”om du lever på 100-årsdagen kan du åka dit.” Jag tänkte väl inte så mycket mer på det då. Men så fick jag en hjärtinfarkt för fem veckor sedan, och efter det slog det mig att jag det faktiskt kunde ha varit så att jag inte levt nu. Då blev det plötsligt viktigt för mig att åka, säger Christian Peters.

Hans far, Willy Peters, föddes två år efter olyckan, då Paul Peters hade gift om sig. Anna och Paul Peters hade tre barn tillsammans, Willys halvsyskon. När fadern gifte om sig reagerade barnen kraftigt mot det. En av dem emigrerade till USA, den andra tog värvning och gick ut i krig, och den tredje blev rebellisk konstnär. Willy Peters uppväxt präglades av den sorg som låg över familjen, och han talade ofta om olyckan med sin son.

– Samtidigt har jag olyckan att tacka för mitt liv. Vore det inte för den hade farfar inte haft anledning att gifta om sig, och varken min far eller jag hade funnits. Det var en slump, sådana som livet är fullt av, att det gick som det gick, att Anna dog. Men det har påverkat flera generationer.