Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faraonernas gravar öppnar

En kopia av Tutankhamuns tre tusen år gamla grav öppnar nu i Egypten - och resenärer kan återigen besöka den kände faraon. Förhoppningen är att det ska locka tillbaka flyende turister.

Ända sedan Tutankhamuns grav upptäcktes 1922 har nyfikna besökare slitit på den mäktige faraonens viloplats. Därför har man under fyra år återskapat den in i minsta detalj. Nu öppnar den för besökare.

- Tack vare avbildningen kan turisterna återigen uppleva mystiken i Tutankhamuns gravkammare, samtidigt som den äkta graven bevaras för framtiden, sägerMohamed Atta Elsherbeiny, chef för Egyptens turistkontor i Norden.

Fukten i besökarnas andedräkter har skadat väggmålningarna. De har nu återskapatsutifrån sitt senaste skick. Bland annat använde man laserscanners för att få till rätt struktur och färg.

Nu ska man också konstruera kopior av Setis och Nefertaris gravar, som i dagsläget är stängda för allmänheten.

"Unik identitet"

Avbildningen av Tutankhamuns grav har skapats av en spansk konstnärsförening med stöd från bland annat det egyptiska turistministeriet och EU. Den öppnas för allmänheten i början av maj.

-Vårt arv är vad som ger Egypten sin unika identitet och att bevara det genom sådana här projekt är av yttersta vikt, säger Omayama El Husseini, talesman för Egyptens turistråd, enligt CNN.

Nyligen gjorde man också ett nytt stort fynd i Luxor. Schweiziska arkeologer hittade mer än 50 mumier i Konungarnas dal. Några av dem tros ha kunglig börd och kan vara söner till Thutmosis III eller IV. Förhoppningarna med gravkopiorna är också att de ska bidra till att återuppliva turismen i området.