Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får EU-valet fler partier att visa miljöintresse?

Miljöfrågan var den näst viktigaste frågan för dem som röstade i EU-valet. Enligt Sveriges Televisions vallokalsundersökning tyckte 53 procent av dem som röstade att miljöfrågan hade stor betydelse för deras val av parti. Bara ”Freden i Europa” var viktigare.

Annons

Därför är det inte så konstigt att Miljöpartiet gjorde ett mycket bra EU-val. Inte heller var det konstigt att Centerpartiet, det borgerliga parti som mest driver miljöfrågor, gjorde ett förhållandevis bra val. En av de miljöfrågor som diskuterats mest i EU-valet är klimatpolitiken. Det är naturligt: klimatfrågan är gränsöverskridande och är självklar att driva på EU-nivå.

En av de absolut viktigaste delarna i EU:s klimatpolitik är systemet för handel med utsläppsrätter. Detta system har dock fungerat dåligt, bland annat på grund av att för många sådana har utfärdats, vilket pressat ner priset på utsläppsrätterna.

Flera försök har gjorts i EU-parlamentet att få upp priset, bland annat genom att stryka ett stort antal utsläppsrätter. Sveriges miljöminister Lena Ek (C) har, tillsammans med en del andra miljöministrar i EU, lagt fram flera förslag i den riktningen. Dessa förslag har dock stoppats eller urvattnats av den starka kollobbyn i parlamentet. Den kompromiss som till sist nåddes har stora brister, och lär därför inte göra att priset på utsläppsrätterna höjs speciellt mycket, även om kompromissen räddade systemet från totalt sammanbrott.

Miljöpartiets och Centerpartiets framgångar i EU-valet har förhoppningsvis gjort att övriga partier blivit mer intresserade av att visa upp ett stort miljö- och klimatengagemang. Det är mycket bra. Förhoppningsvis kommer de till exempel att bli mer aktiva inom sina respektive grupper i Europaparlamentet, och minska inflytandet från kollobbyn.

Förhoppningsvis har de också blivit intresserade av att ytterligare förbättra det svenska klimatarbetet. Det intresset behövs, inte minst bland allianspartierna, där Centerpartiet ofta fått kämpa hårt för att få de andra partierna med sig. Resultatet har dock blivit riktigt lyckat, och mycket bättre än vad man kan tro om man lyssnar till Miljöpartiets svartmålningspropaganda.

Nyligen publicerades Naturvårdsverkets statistik över de svenska koldioxidutsläppen för 2013. Enligt denna minskade de svenska utsläppen i fjol med tre procent. Bland annat minskade utsläppen från trafiken med tre procent, vilket är glädjande, eftersom utsläppen från trafiken hittills var den som varit svårast att pressa ner.

Detta innebär att de svenska utsläppen minskat med 23 procent jämfört med utsläppen 1990. Det är en bra bit på väg mot regeringens mål på 40 procents minskning till 2020, och till målet om att Sverige skall ha noll nettoutsläpp av koldioxid år 2050. Men med en fortsatt effektiv klimatpolitik, vilket allianspartierna visat att de har, är målet full möjligt att uppnå.