Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelser löser inga samhällsproblem

Samma dag som mordet på en ung kvinna i Malmö äger rum kommer rapporten om överbeläggningen på svenska fängelser.

Anmäl text- och faktafel

Medan detta händer har det under lång tid pågått en känslomässig avtrubbning i tv och film. Våld och kriminalitet skildras i alla upptänkliga former och sammanhang.

Man kollar alltså på samma slags gärningspersoner på tv och film som man nu fylls av avsky inför. Det är alltså – ja, spännande underhållning.

Har tv-våld och grymt filmvåld blivit sagor för vuxna? Men hur lyckas man skilja på underhållningsvåld och verklighet? Det är för mig en gåta. Och vuxna? Det kan sitta tioåringar ensamma på kvällen och suga in häftiga skjutningar och blodiga yxhugg på duken.

När jag å yrkets vägnar under min aktiva tid besökte rättegångar och fängelser slogs jag hur sjaskigt det hela var. Vilka sorgliga levnadsöden som rullades upp. Vilken skuggvärld vid sidan av samhället, en värld där så många kände sig hemma. Med egna regler och förhållningsorder. Ett fängelsestraff är för en del inte alls pinsamt och förödmjukande. Det ingår i karriären.

Då för några år sedan var inte överbeläggningen på anstalterna så katastrofal. Men hierarkin bland de intagna var redan då stenhård. Jag är inte expert på något sätt inom området. Men det var uppenbart även för tillfällig besökare.

De översta på fängelsets rangskala var hur trevliga som helst. Mot mig alltså. Visst kunde jag till en början snegla mot larmknappen som fanns i besöksrummet. Jag hade läst vad de gjort sig skyldiga till och det var ingen gemytlig läsning. Men de var så charmiga och de visste att lägga orden. Och jag utgjorde aldrig något hot. Ville bara veta varför de satt där de satt.

Var de oskyldiga till brotten de åkt fast för? Några tittade mig djupt i ögonen och menade att någon annan hade skjutit men stuckit, Andra kom inte ihåg eftersom de var höga på knark just då.

En kille var absolut inte skyldig. Så orättvist att han fick så många år för ett bankrån han inte hade begått. Han skulle mucka snart från Norrtäljeanstalten. Han bar en tjock guldkedja i den breda bringan och skulle öppna företag i Thailand så fort porten i anstalten hissats upp och han slapp loss.

Det var de som hade nått en viss ställning. Grovt brott med mycket pengar inblandade har gott rykte och skänker respekt innanför muren.

Sedan grupperna under. I sträng ordningsföljd. Jag minns killen som frivilligt satt i kal isoleringscell. Bankbytet hade någon snott för honom men de trodde inte de andra. Killen levde under dödshot. Han grät och ringde sin mamma. Som bara frågade var pengarna fanns.

De på nedre skalan kommer råka ännu mer illa ut. En del av dem är psykiskt skadade. Många har diagnoser av olika slag.

Ja – vad ska vi då göra? Fängelser behövs för att skydda samhället från brottslingar. Kriminalvården ska göra att de intagna kommer på bättre tankar. Men när anstalterna är överfulla och tiden går åt att övervaka, låsa in och låsa upp – finns tid till samtal och terapi? En dag kommer de flesta ut igen. Mer eller mindre skadade. Återfallen blir många.

Som framgår av ovan tror jag inte ett ögonblick på att fängelser och inspärrning löser de problem som samhället måste hantera. Det är dessutom dyrt att låsa in folk. Stängsel, murar, lås, personal, säkerhet kostar stora pengar.

Så politiker, lägg pengarna på förskola, skola, socialtjänst, bra poliser, och stötta familjer som är på fallrepet. Underlätta för nyanlända att hitta in i samhället och ta hand om de unga som lätt kan hoppa i galen tunna. Tydliga regler är inte fel.

Vi behöver inte nya fängelsekunder. Vi behöver människor som sätter värde på ett liv i frihet.

Till sist: Det är fel att producera filmer som förhärligar våld. Känn ansvar för morgondagen.

Anita Bertilsson, Blidö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel