Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för ölsmugglare

2 280 liter öl och 64 liter vodka. Så mycket hade två litauer i sin skåpbil när Tullverket stoppade dem i Kapellskär. Nu har smugglarna fått sin dom.

I början av juni kom två litauiska män i 40-årsåldern till Kapellskär med Estlandsfärjan. När de körde av färjan med sin skåpbil stoppades de av tullen som ville titta i lasten.

Bakom lite isolerings- och byggmaterial gömde sig stora mängder öl och sprit.

Tullen beslagtog 2 280 liter öl och 64 liter vodka och de två männen greps misstänkta för smuggleri.

Under polisförhör uppgav männen, som inte ska vara nära vänner, att de fått i uppdrag att transportera byggmaterial i bilen och köra den till Norge.

De skulle få 1 200 respektive 3 000 kronor för besväret.

Båda två var införstådda i att bilen också innehöll öl i större mängd än vad som är tillåtet att köra in i landet utan att deklarera godset.

Nu har de två männen dömts vid Norrtälje tingsrätt till fyra månaders fängelse vardera för smuggling.

Tingsrätten bedömer att den lilla mängd byggmaterial som fanns i lastutrymmet endast var till för att dölja transportens verkliga last.

I Sverige får man föra in alkohol för eget bruk utan att deklarera. Tullverket gör en helhetsbedömning om alkoholen är avsedd för privat eller kommersiellt ändamål.

Riktlinjerna för privat bruk som tullen går efter är tio liter sprit, 90 liter vin och 110 liter öl (från andra EU-länder). Men mängden är inte alltid helt avgörande.