Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för mannen som knivhögg vän

Den man i 20-årsåldern som knivhögg en yngre vän i huvudet, döms till fem och ett halvt års fängelse.
”Det är ett under att han inte avlidit”, konstaterar tingsrätten om offret.

Det svartnade och han skrek. Det är allt pojken, som är i övre tonåren, minns av natten i slutet av juli då han blev huggen i huvudet med en kniv.

De båda kamraterna hade befunnit sig tillsammans hemma hos en vän. Druckit öl och lyssnat på musik.

De bestämde sig för att sova över. Några timmar senare klev den äldre av dem upp, gick till köket och hämtade en kockkniv. Därefter gick han fram till soffan där kamraten sov, och högg honom i huvudet, enligt tingsrättens dom.

Nu döms mannen till fem och ett halvt års fängelse för försök till mord. Han ska även betala drygt 133 000 kronor i skadestånd till offret. Inte heller gärningsmannen minns något av händelsen, enligt domen. Han varken erkänner eller förnekar brottet, men säger att han har en känsla i kroppen av att det måste varit han som utfört gärningen.

Kniven trängde 6-8 centimeter in i offrets huvud, strax ovanför vänster öra.

Det är ett under att han inte avlidit, konstaterar tingsrätten. Han tycks inte heller ha fått några allvarligare men.

Gärningsmannen hade druckit alkohol vid händelsen, men var inte drogpåverkad. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att han inte lider av en psykisk störning, och kan därför inte dömas till rättspsykiatrisk vård.

Domen kan överklagas till och med den 7 november.