Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fånga fisken på resan

Glittrande fjällsjöar, klippor vid havet och dånande älvar - fiskeresor är ett enkelt sätt att njuta av naturen.-Själv lägger jag hellre pengar på en resa till Nordnorge än på att åka till Kreta, säger biologen Markus Lundgren.

För en hel del svenskar betyder semestertider en chans att få ge sig ut till något av Sveriges alla vattendrag, med ett fiskespö i bagaget. Enligt Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund är det så många som en till två miljoner som sportfiskar varje år och hela 400 000 har fisket som sitt huvudsakliga intresse. Att åka på en fiskeresa är ett sätt att se mer än den egna närmiljön.

-Egentligen räcker det med att åka tio mil och ha en övernattning så är det en fiskesemester, säger Markus Lundgren, som är biolog vid Sportfiskarna.

Själv har han just varit i Nordnorge och fiskat hälleflundra, och han har redan bokat en fiskeresa till fjällen för 2016.

Många vatten

Det finns gott om platser för den som vill resa i Sverige och fiska. Fisket är lättillgängligt, med fritt fiske längs kusterna och i de fem största sjöarna. I andra vatten behövs fiskekort. Valet är i stort sett oändligt.

-Vi har väldigt många vattendrag i Sverige, säger Markus Lundgren, som menar att fiske är en sysselsättning som passar alla, oavsett kön, ålder och etnicitet.

Norrlands älvar är en populär destination, liksom mer svåråtkomliga fjällsjöar. På våren och hösten åker många till Gotland och fiskar öring. De mest populära fiskarna är aborre, gädda, gös, lax, öring, makrill på västkusten, och röding och harr i fjällsjöarna. Men lika mycket som att få fisk handlar fisket för Markus Lundgren om att vara nära naturen.

-Man kommer ut och släpper allt annat. Egentligen är det samma sak som att ta en promenad, det handlar om friluftsliv.

Fiska miljövänligt

Somliga lägger ned enorma summor på rätt utrustning. Men vill man testa på räcker en basutrustning. Ett met- eller kastspö och ett par drag.

-Det är bättre att lägga lite mer pengar på rullen än på spöt. Men det finns väldigt mycket bra färdiga kit för nybörjare. Och man bör handla i en sportfiskebutik för att få rätt hjälp.

Man ska också komma ihåg att fiska med respekt för miljön - det finns exempelvis regler för vilka fiskar man ska ta upp. De riktigt stora fiskarna är värdefulla eftersom de lägger fler ägg. Många sportfiskare ägnar sig också åt "catch and release", och släpper tillbaka fiskar som man inte ska äta, för att inte fiska ut vattnen.

-Då ska man släppa tillbaka fisken så fort som möjligt och så varsamt som möjligt, säger Markus Lundgren.

Fakta/Fiskeresor

Checklista innan resan

1. Försök få lokala tips. Vilka sjöar är bra? Är det fel tid för att fiska i ån? Läs på om det stället du ska till.

2. Klä dig rätt. Det kan bli kallt, börja regna eller vara väldigt mycket mygg. Ha med varma och vattentäta kläder.

3. Glöm inte fiskekortet och flytväst.

Källa: Markus Lundgren

Tips

Sutare, harr eller röding? Appen Fisknyckeln hjälper dig att hålla reda på de olika fiskarterna. Den är framtagen av Sportfiskarna i samarbete med Svenska artprojektet och Nationalnyckeln, och är gratis att ladda ned.

Läs mer

www.sportfiskarna.se,www.swedishlaplandfishing.com/sv/fishing,www.ekoturism.org