Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen anklagades för barnmisshandel

Familjen Andres och Viola Soto har ett mardrömsår bakom sig. De blev anklagade för barnmisshandel. Men barnet hade inte blivit slaget. Barnet var sjukt och led av D-vitaminbrist och benskörhet.

Viola och maken Andres Soto, 28 respektive 30 år, träffades när de båda gick på Rodengymnasiet. De gifte sig och flyttade till Uppsala. Förra våren föddes Ivan, barn nummer tre.

– Både min man och jag har haft en lugn och trygg uppväxt, säger Viola Soto som växte upp i Solbacka i Norrtälje.

Inte på något sätt var hon förberedd på vad som skulle komma efter sjuveckorskontrollen på BVC, den där dagen i juni förra året.

– Allt såg jättebra ut, enligt läkaren, säger hon.

Men bara några timmar efter att de kom hem hörde Viola hur det knakade från Ivans ena skuldra. Makarna blev oroliga och åkte till akuten varifrån de skickades hem efter ett dygn.

Men de kände att något fortfarande var fel. De åkte in igen. Under de kommande dygnen på sjukhuset var det, enligt Viola, fem olika läkare som klämde och vred på Ivan. En röntgen visade att han hade revbensfrakturer. De fick beskedet att han skulle ha misshandlats.

– Det var en total chock, som att släppa oss utför ett stup, säger Viola Soto.

Socialen och Akademiska sjukhusets barnskyddsteam kopplades in. Och dagen före midsommarafton skulle hela familjen plötsligt till ett utredningsboende i Spånga.

De fick en timme på sig att packa ihop vad de behövde. Om de inte samarbetade skulle alla barnen hämtas av polisen.

– Vi fick rafsa ihop vad vi hade i IKEA-påsar.

På boendet visade Ivan åter att något var fel och de fick med personalens hjälp åka till sjukhus för ny röntgen. Den här gången på Karolinska i Solna. Den visade att Ivan hade nya frakturer.

Trots samstämmiga uppgifter från personalen på boendet om att ingen misshandel skett, och trots att det redan då fanns ett röntgenutlåtande som daterat skadorna och som visat att nya frakturer uppstått under de dygn som läkarna undersökt honom på sjukhuset, fortsatte utredningen.

I samma veva inträffade dock det som, de nu i efterskott, ser som en stor ljuspunkt.

De blev hämtade till ett sju timmar långt polisförhör.

– Efteråt tackade vi polisen. För vi fick äntligen berätta vår story, säger Viola Soto.

Polisen och åklagaren var sedan till stor hjälp.

– Efter det blev det också mentalt lättare, säger Viola.

Del lilla familjen hade visserligen många strider kvar innan de var helt frikända. Men nu kunde de med andra läkares hjälp konstatera att Ivan i själva verket kan ha en ärftlig sjukdom som finns i familjen och som ingen vetat om tidigare. Och att han kan lida av D-vitaminbrist och benskörhet.

Det dröjde ända till i maj i år innan åklagaren hade fått alla läkarintyg som gjorde att han kunde lägga ner utredningen.

I dag är makarna arga och upprörda över det rättslösa inferno som de hamnade i.

De har anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg. Och de går ut offentligt med sin historia.

– Vi har kommit ur mardrömmen, men det finns många andra familjer som inte haft samma tur, säger Viola Soto som poängterar att de på intet sätt försvarar barnmisshandel.

– Men det kan faktiskt, som i vårt fall, finnas andra orsaker till att spädbarn får revbensbrott.

SBU

SBU - Statens beredning för medicinsk utvärdering - har startat i samarbete med Smer, Statens medicinsk-etiska råd, ett nytt projekt om shaken baby-syndrom, även kallat skakvåld mot spädbarn.

Shaken baby-syndrom, eller skakvåld, antas vara ett resultat av att någon har skakat ett spädbarn så att det uppstår skador.

– Det är angeläget att ingripa mot och förebygga barnmisshandel. Men det är också viktigt att man inte dömer personer som är oskyldiga, skriver SBU på hemsidan.

En del i problematiken är att skadorna på barnet eventuellt också kan uppkomma efter till exempel en besvärlig förlossning eller en fallolycka. Av flera skäl är det därför avgörande att diagnosen ”skakvåld” eller ”shaken baby-syndrom” kan fastställas så korrekt som möjligt och att det går att skilja den från skador som uppkommit på annat sätt.

SBU:s rapport ska bland annat belysa vilka veten-skapliga bevis det finns för olika metoder att ställa diagnosen. Nu pågår arbetet att definiera vilka frågor rapporten ska inrikta sig på och att sätta samman en projektgrupp med experter inom området. 

Projektet om skakvåld beräknas vara igång före hösten 2014 och pågår under cirka två år.

Källa: SBU