Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falsk hemtjänst försökte råna kvinna

– Jag vill varna andra i samma situation som jag, säger den rullstolsburna kvinnan efter att ha fått hembesök av misstänkta tjuvar och bedragare.

Det var i onsdags som det plötsligt knackade på dörren hos den rullstolsburna kvinnan på Vätö. Hon rullade fram och såg en kvinna och en man i 35–40-årsåldern stå utanför. De var vardagligt klädda i jacka och jeans. Kvinnan bar glasögon och hade cendréfärgat hår. Paret sade sig komma från Nysättra hemtjänst, men kvinnan har aldrig sett dem förut.

Började ana orådNär hon bad dem legitimera sig sade de att de glömt sina legitimationer hos en tidigare klient.

– Då började jag att ana oråd, säger kvinnan som blev mycket skrämd av händelsen och därför inte vill framträda med namn och bild i tidningen.

Paret utanför dörren ska sedan ha uppmanat kvinnan att låsa upp och släppa in dem.

– Jag sa att de kunde öppna själva. Hemtjänstens personal har ju egna nycklar, säger hon.

Bankade och skrek

Samtidigt som hon själv rullade runt i det lilla huset för att se att inga fönster stod öppna, ska paret utanför ha blivit allt mer otåliga och aggressiva och börjat banka på dörren och skrika åt henne att öppna.

– När de skrek ”Ska vi tvingas slå in rutan” tryckte jag på larmet, säger hon och fingrar på trygghetslarmet som hon bär som en livlina om halsen.

Lämnade vid larm

När paret utanför dörren hörde hur kvinnan pratade högt och tydligt med larmoperatören på högtalartelefonen ska de ha lämnat bostaden. Som NT berättade i går har det ovälkomna besöket anmälts och polisen rubricerar händelsen som försök till stöld.

Skumma typerKvinnan vill nu varna andra äldre och rörelsehindrade personer för skumma typer som försöker lura sig in i bostaden, sannolikt i syfte att stjäla.

– Släpp aldrig in någon som inte kan visa legitimation, uppmanar hon till NT:s läsare.

Kvinnan säger att både hennes barn och barnbarn, i all välmening, har frågat om hon inte vill flytta från huset på Vätö och bo hos dem i stället. Men det vill inte kvinnan.

Blev rädd– Visst blev jag rädd när de här typerna stod där ute och bankade på dörren. Jätterädd. Jag älskar mina ungar och dom älskar mig, men det är här jag vill bo. Det här är ju mitt hem.

Norrtäljepolisen hade i går inte fått in några uppgifter som tydde på att det främmande paret har besökt flera personer i kommunen.