Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faller hela idén med en helt ny stadsdel?

Norrtälje hamn har de senaste åren setts som det stora, nya framtidsområdet för Norrtälje stad.

Annons

Eftersom Lantmännen inte längre behöver sina silor har möjligheten öppnats att bygga ut hela hamnområdet till en ny och mycket attraktiv stadsdel. Diskussionerna har gått höga om hur den nya stadsdelen skall se ut. Den strukturplan som kommunen presenterade för snart två år sedan har fått kritik för att vara alltför inriktad på bostäder, och för att bli ett rikemansområde á la Hammarby sjöstad. Krav har också kommit på att ett allaktivitetshus för bland annat musik och teater skall byggas i området.

Inte minst har det varit debatt om de båda spannmålssilorna. Vissa har menat att de bör stå kvar som en industrihistorisk symbol, medan andra velat bygga om dem till bostäder. De flesta vill dock riva dem, i alla fall enligt den enkät som Norrtelje Tidning genomförde på webben för något år sedan.

Nu kan hela debatten om Norrtälje hamn ta en ny vändning. Lantmännen börjar nämligen få brist på siloanläggningar, och det är dyrt att bygga nya silor. Ett av alternativen företaget funderar på är därför att åter börja använda silorna i Norrtälje hamn. Enligt Lantmännen skulle detta i så fall innebära en långsiktig satsning, och att silorna därför kommer att användas i minst 25-30 år till.

Lantmännen äger en stor och mycket central del av marken i hamnen. Om Lantmännen inte tänker bygga bostäder på sin mark, faller i princip hela idén med en ny stadsdel i hamnen. Det är svårt att se att det går att exploatera det tänkta området, om den mest centrala delen används som spannmålslager, inte minst med all den tunga trafik detta innebär. Lite byggnation kan det bli i området, till exempel i den del av hamnen som ligger närmast stadskärnan, där hamnladan ligger i dag. Men omfattningen kommer att bli mycket mindre än i planerna. Någon ny stadsdel blir det inte. Hela den livliga diskussionen om hamnens framtid mynnar i så fall i ett stort antiklimax.

Lantmännens funderingar på att använda sina silor kan vara en del i ett förhandlingsspel gentemot Norrtälje kommun. Enligt kommunens planer ligger nämligen byggnationen av Lantmännens mark i etapp tre. Det innebär att det dröjer ganska många innan Lantmännen kan tjäna pengar på sin mark. Av ekonomiska orsaker kan därför företaget vilja sätta press på kommunen att snabba på med utbyggnadsplanerna.

Norrtäljes kommunledning kan dock inte räkna med att allt är ett förhandlingsutspel. Istället måste kommunledningen, samtidigt som kommunen fortsätter med planarbetet för hamnområdet, fundera över vad som händer om inte utbyggnaden av Norrtälje hamn blir av. Finns det andra planer som måste snabbas på, till exempel när det gäller bostäder på Nordrona? Och skall flishanteringen verkligen flyttas från Norrtälje hamnen, om silorna nu blir kvar?