Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fällde träd för sjöutsikt – riskerar skadestånd

Fastighetsägaren ville ha bättre sjöutsikt och högg ner fyra tallar. Nu riskerar han ett drygt skadestånd.

Det var förra våren som husägaren blev lite för ivrig med motorsågen. Förutom ett antal träd på den egna tomten, fällde han också fyra gamla tallar som tillhör Furusunds samfällighetsförening.

Föreningen äger alla träd och alla grönområden som inte utgör privat tomtmark på ön och enligt Sten-Åke Rygh, sekreterare i föreningen, har liknande olovliga trädfällningar skett flera gånger på ön de senaste åren.

– Det finns hela tiden ett kanske förståeligt intresse bland fastighetsägare att förbättra sin sjöutsikt, säger han.

Hade husägaren velat resonera med föreningen hade han kanske kunnat få hjälp att ta ner något träd, men i brist på medgörlighet är det nu hårda bud som väntar. Samfällighetsföreningen har polisanmält skadegörelsen. Man har även tagit in en extern trädexpert för att få hjälp att värdera skadan.

– Det är ju jättesvårt. Det finns ingen prislapp på träd, säger Sten-Åke Rygh.

Men dyrt lär det bli. De som har dömts för liknande tilltag de senaste åren har fått böta allt från ett par tusen kronor till 100 000 kronor per träd.

Husägaren har erkänt och polisen utreder saken som grov skadegörelse. Ett brott som har fängelse i upp till fyra år i straffskalan.