Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fågelsensation i Singö skärgård

Det har gjorts en observation av arten i Europa tidigare. På tisdagsmorgonen fick ornitologen Fredrik Bondestam se fågeln på ön Understen utanför Singö. 

Fredrik Bondestam är en av få som har tillstånd att vistas på Understen som är ett militärt skyddsområde. En gång i veckan är han ute och skådar fågel.

Men ett fynd liknade det han gjorde i tisdags har han aldrig varit i närheten av.

Fredrik Bondestam såg direkt att det var en annorlunda art och efter konsultation med andra fågelintresserade stod det klart att det var en rödkindad sparv han fångat på bild.

Själv beskriver han det som 2000-talets största raritet.

- Jag har knappt fattat det än, säger han.

Under onsdagen hade han skaffat tillstånd för tre kollegor att följa med ut för att lokalisera fågeln igen. Men några större förhoppningar att se den igen har han inte.

- Nu har den nog flyttat på sig, vilket är tråkigt för jag skulle vilja att fler fick se den säger han.

Fyndet är det andra i europa. Tidigare har fågeln, som normalt hör hemma i asien, fångats i nät på Fair isle i Skottland.

Hur har den hamnat på Understen?- Den har helt enkelt ställt in kompassen fel, som många flyttfåglar gör, säger Fredrik Bondestam som nu kommer ta en paus från fågelskådandet.

- Det känns som jag kan vila ett tag efter ett sånt här fynd, säger han.

Här kan du titta på den rödkindade sparven på Understen