Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackföreningen angår oss alla

Den dagen 2006 då Alliansen vann valet for många tankar genom huvudet. En av dem var: hur kommer detta att sluta i den fackliga sfären?

Annons

Alliansen kommer ju att göra allt för att rubba strukturen. Visst har det hänt, visst blev det så. Det tog lite tid innan folk förstod det och det är det jag vill skriva om just i dag.

Vi har en historia. En historia av kamp om rättvisa med grund i att ha möjlighet till att vara oberoende. Att kunna ha en god fördelning på arbetstid, sovtid och fritid. Att kunna försörja sig själv och sin familj. Att ha mat på bordet, kläder på kroppen och ett eget hem. Att ha skydd i farliga miljöer och ansvar. Att få leva ett gott liv helt enkelt och få möjligheten att trivas bra på sin arbetsplats.

Det handlar om ordning, och det handlar även om rätten att förhandla med arbetsgivaren i olika frågor. Det handlar även om att vi som arbetare har ansvar inför arbetsgivaren. Vi ska göra det allra bästa, och det ska vi göra gemensamt.

Vi lyckades bra med detta. Vi som jobbar och arbetsgivarna har i det stora hela en bra kommunikation eftersom vi har haft givna regler att följa.

Vi svenskar har i långa tider varit kända världen över för att vi är duktiga, arbetsamma och lojala mot våra arbetsgivare. Vi har lätt att få jobb utomlands.

Det är något att vara stolta över. Med detta koncept har framtiden alltid sett ljus ut. Vi förhandlar och vi förlikar. Vi är inte livegna. Vi säljer våra arbetsinsatser och ska självklart också vara en del av förhandlingar om hur vi ska sälja våra tjänster.

Det är just det jag vill att vi ska tänka på. Att inte ta för givet att det i framtiden ska fungera så, när nu andra partier vill förbjuda och reglera strejker och därmed rätten för arbetare att säga ifrån. Jag vill att vi ska tänka på att behålla vår ordning på arbetsmarknaden och inte invaggas i en falsk föreställning om att fackföreningarna motarbetar arbetsmarknadens stabilitet, vilket man försöker övertyga oss om.

Vi har varit tysta länge nog eftersom vi har och tror på rättvisa. Vi kan märka nu hur man successivt försämrar och tänjer på regler. Billig arbetskraft från utlandet anställs som inte har samma skydd och löneanspråk som vi har.

Det råder i dag på många arbetsplatser oro och man utmanas om att bli ersatt. Viss bonus som en del av oss har haft tas bort, trots att vi tidigare har invaggas i tron att det är en del av löneinsatserna. När detta tas bort, så förlorar vi egentligen en del av vår lön. Detta är så kallad lönedumpning. Har du drabbats än? Har du ens förstått om du kan ha drabbats av det?

Vi måste se oss för nu mycket noga för att även i framtiden behålla goda arbetsförhållanden som gynnar alla parter. Det finns anledning nu att förstå fackföreningarnas arbetsinsatser och inte ta för givet att dagens utveckling är säker, utan att vi gemensamt måste se till att hålla stånd mot marknadens krafter.

Vår kraft är att vi tillsammans äger fackföreningarna och det är det som för oss samman i arbetet. Det är din och min insats som har betydelse. Fackföreningsarbetet är ett arbete som angår oss alla och nu måste vi göra den insats som börjar rubbas. Gör det som behövs från dig.

Tala om när det känns fel. Låt oss se till att framtiden är ljus och att vi får trivas på våra jobb.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel