Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extrema ideologier har ingen plats hos Sverigedemokraterna

Jag är gruppledare för Sverigedemokraterna i Norrtälje. Reidar Carlsson riktar i en ledare en uppmaning till mig och mina gruppledarkollegor i kommunfullmäktige att markera mot nazism och rasism. Låt mig vara mycket tydlig – jag och mina ledamöter från Sverigedemokraterna tar kraftfullt avstånd från alla typer av extrema ideologier, som nazism, rasism, kommunism och islamism.

Jag vill dela en upplevelse från när jag växte upp och gick hela grundskolan i en förort till Uppsala. Aldrig glömmer jag den dagen då en överlevande från Förintelsen besökte skolans aula och berättade om sina fasansfulla erfarenheter från andra världskriget. Mitt under hans berättelse kom det in en klasskamrat till mig med palestinsk bakgrund, viftande med palestinaflaggan. Han ville markera och tysta föredragshållaren.

All heder till den överlevande (som jag tyvärr inte i minns namnet på) som tog det lugnt i rådande situation, och valde att istället ta ett enskilt, vad jag förstod givande, samtal med personen i fråga efteråt. Det var dock inte många som ifrågasatte elevens beteende, men jo, jag var en av dem.

Min poäng? Antisemitism existerar tyvärr, och det måste motverkas med samtal, utbildning och ännu mer samtal. En central uppgift för skolan är att utbilda våra barn om nazismens historia, med huvudsyfte att motverka att det sker igen. Jag vet inte hur man har hanterat det aktuella fallet på Roslagsskolan men jag utgår från att uppföljning gjorts och att föräldrar har kontaktats.

Jag anser dock att man inte kan diskutera eller skriva om dagens antisemitism i Sverige utan att ta upp att en stor del av detta kommer från länder med statsfinansierad antisemitism. Från dessa länder har många kommit till Sverige under de senaste åren. Se exempelvis på situationen i Malmö, som håller på att dräneras på judar. Där är för otryggt att bo kvar numera. Det rapporterades också i samband med uppmärksammandet av årsdagen av Auschwitz befriande, att överlevande inte kan föreläsa i skolor i vissa förorter, då man inte kan garantera deras säkerhet.

Oavsett var antisemitism kommer från, exempelvis NMR, invandrargrupper, potentiella väljare från vilket parti det än vara må, så kommer det krävas mer än att jag och mina gruppledarkollegor gör gemensam sak i kommunfullmäktige. Men om det gör den minsta skillnad så ställer jag upp vid varje fullmäktige och vid andra tillfällen så länge det behövs. Men Reidar Carlsson med flera måste lyfta blicken i denna fråga om vi ska komma åt problemet i grunden.

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

NT kommenterar:

Andrea Kronvall tycker att jag skall lyfta blicken. Jag vet inte riktigt vad hon är ute efter. Självklart vet jag att det tyvärr finns antisemitism bland vissa invandrare från Mellanöstern. Jag vet också att det inte kommer att räcka med att hon och hennes gruppledarkollegor markerar mot rasism och nazism.

Jag tror dock att en sådan markering kan vara en viktig signal till alla medborgare, oavsett ålder och oavsett om de är födda i Sverige eller i något annat land. En sådan markering kan vara en av de saker som gör att fler vågar reagera mot rasism och nazism i vardagen och att de ungdomar som provocerar genom att skämta om nazism och gaskamrar förstår det olämpliga i att göra detta.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel